Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, federasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında yeni ekmek fiyatlarını duyurdu. Balcı, 200 gram ekmeğin kilogram fiyatının 87 lira olması sebebiyle 17,5 liraya, 230 gram ekmeğin ise 20 liraya güncellendiğini açıkladı. 8 aydır ekmek fiyatlarında değişiklik yapılmadığını vurgulayan Balcı, bu sürecin sona erdiğini belirtti.
Balcı, ekmek fiyatlarındaki artışın enflasyonla mücadelenin bir parçası olduğunu ifade ederek paydaşların da bu konuda hassasiyet göstermesi gerektiğini kaydetti. Ekmek fiyatlarının yaklaşık yüzde 39 arttığını, ancak un fiyatlarının ise yüzde 45 ile 50 oranında yükseldiğini dile getirdi. Bu durumun kabul edilebilir olmadığını belirten Balcı, un sanayicilerinin de fırıncı esnafının gösterdiği hassasiyeti göstermesi gerektiğini düşündüğünü söyledi. Bugün itibarıyla Ankara, İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa, Balıkesir, Aydın, Denizli, Sakarya, Düzce ve Eskişehir gibi illerde 200 gram ekmek fiyatının 17,5 lira, 230 gram ekmeğin ise 20 lira olarak belirlendiğini aktardı.
Balcı, ekmekteki fiyat artışının hem esnafı hem de tüketiciyi etkilediğini belirtti. Ekmek üzerinden yapılan bazı siyaset açıklamalarının ciddiyetten uzak olduğunu ifade eden Balcı, tüketicilerin ve esnafın durumunu düşünmek zorunda olduklarını ifade etti. Ekmek fiyatlarının makul seviyede tutulması için özveri gösterildiğini ancak bu konuda daha fazla çözüm arayışında olunması gerektiğini vurguladı.
Balcı, zincir marketlerin ekmek satışlarıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. Fırıncı esnafının maliyetlerini etkileyen zincir marketlerin, ekmek alım-satımında dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Eğer bu durumda bir çözüm bulunamazsa, zincir marketlerin fırıncı esnafı üzerindeki yükün azaltılması için ekmek satışlarının durdurulması gibi önlemler gündeme gelebilir. Ticaret ve Tarım Bakanlıklarıyla bu konuda işbirliği yapacaklarını da sözlerine ekledi.
