MSB, haftalık basın bilgilendirme toplantısını Bakanlıkta gerçekleştirdi. Toplantıda MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, İran'dan ateşlenen ve Irak ile Suriye hava sahasını geçerek Türkiye'ye yönelen bir balistik mühimmatın Doğu Akdeniz'de konuşlu NATO hava ve füze savunma unsurları tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
Aktürk, "Kimden gelirse gelsin hasmane tutumlara cevap verme hakkımızın mahfuz olduğunu bir kez daha vurguluyoruz." dedi. Ayrıca, Hatay'ın Dörtyol ilçesine düşen mühimmat parçalarının hava savunma mühimmatına ait olduğunun belirlendiğini ifade eden Aktürk, olayda can kaybı veya yaralanma olmadığını belirtti. Türkiye'nin vatandaşlarının güvenliğini sağlama konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü vurguladı.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonlarına da değinen Tuğamiral Aktürk, geride bıraktığımız hafta içerisinde 3 PKK'lı teröristin teslim olduğunu ve terör örgütü tarafından kullanılan tünel sistemlerinin imhasına yönelik çalışmaların başarıyla devam ettiğini belirtti. Menbic bölgesinde imha edilen tünel uzunluğunun 761 kilometreye ulaştığını ifade etti.
Türkiye-İran hudut hattında herhangi bir olağan dışı hareketlilik olmadığını belirten Aktürk, yasa dışı geçiş ve kaçakçılıkla mücadele çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Hafta boyunca 126 şahsın yakalandığını, 1 Ocak’tan bugüne kadar ise toplam 1,200 kişinin yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalandığını kaydetti. Ayrıca, bu yıl içerisinde engellenen toplam kişi sayısının 11,760’a ulaştığını ifade etti.
Aktürk, İran ile İsrail-ABD arasında devam eden çatışmaları yakından takip ettiklerini ve masum sivillerin hayatına kasteden çatışmaların derhal sonlandırılmasını temenni ettiklerini vurguladı. Bölgede barışçıl yöntemlerle sorunların çözülebileceğine dikkat çekerek, Türkiye'nin ilgili kurumlarıyla bu süreçte gerekli katkıyı sunmaya hazır olduğunu belirtti.
İran'daki son duruma ilişkin yapılan açıklamada, "Türkiye olarak önceliğimiz bölgemizdeki saldırıların durdurulması ve kalıcı ateşkesin tesis edilmesidir." denildi. Açıklamada ayrıca, İran'dan Türkiye'ye yönelik kitlesel göç hareketlerinin olduğu yönündeki sosyal medya paylaşımlarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.
Türkiye, komşu ülkelerin toprak bütünlüklerinin korunmasından yana olduğunu vurgularken, terör örgütü PJAK gibi yapıların faaliyetlerinin bölgenin huzurunu olumsuz etkilediği belirtildi. Türkiye'nin Kıbrıs Türklerinin güvenliğini tehdit eden hasmane tutumlara karşı garantörlük yetkilerini kullanmaktan çekinmeyeceği ifade edildi.
