Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen basın toplantısına, Öz İplik İş Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bayır'ın yanı sıra, Bursa İl Başkanı Ekrem Saraçoğlu, Düzce İl Başkanı Telat Örnek, İstanbul İl Başkanı Hacıbayram Önal, Çerkezköy İlçe Sekreteri Tolga Ergün ve Bursa İl Sekreteri Serkan Açıcı gibi önemli isimler katıldı. Ayrıca çevre illerden de sendika temsilcileri etkinliğe iştirak etti.
Bursa İl Başkanı Saraçoğlu, basın toplantısında Karesi Tekstil’de yaşanan sendikal ihlallere ve çevreye yönelik ciddi iddialara dair bilgi verdi. İşçilerin anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olduklarını, ancak işverenin bu durumu kabul etmediğini vurguladı. Üye olan işçilerin, haklı gerekçeler olmaksızın işten çıkarıldığını belirterek, yaşananların bir ‘sendikal kıyım’ olduğunu ifade etti.
Örgütlenme mücadelesinin sürdüğü bir yıl boyunca işçilerin baskı ve tehditlerle karşılaştığını dile getiren Saraçoğlu, 2026 yılı ücretlerinde yapılan yüksek oranlı artışların kalıcı bir iyileşme sağlamak yerine, örgütlenmeyi zayıflatmaya yönelik geçici bir çözüm olduğunu kaydetti.
Çalışma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen denetimlerde ‘sendikal ihlal vardır’ tespit edilmesine rağmen sürece etkili müdahale yapılmamasını eleştirerek, bu durumun kabul edilemez olduğunu belirtti.
Çevre ve halk sağlığına ilişkin ciddi endişelerin bulunduğunu da ifade eden Saraçoğlu, Karesi Tekstil’in kömür kazanlarından çıkan yoğun dumanın çevreyi kirlettiği ve atık suların arıtılmadan dereye bırakıldığı yönündeki iddiaların kamuoyunu rahatsız ettiğini aktardı.
Ayrıca, tesisin tarım arazileri üzerinde faaliyet göstermesi, ruhsatlı su kuyularının durumu ve atık su deşarjı ile ilgili belirsizliklerin de ciddi soru işaretleri oluşturduğunu belirtti. Özellikle akşam saatlerinde çalıştırılan kömür kazanlarının hava kirliliğine neden olduğu iddiaları dikkat çekici bir endişe kaynağı oldu.
Karesi Tekstil’in, dere yatakları, kamu arazileri ve birinci derece tarım alanlarını işgal ettiği yönündeki iddiaların göz ardı edilmesinin, işçilerin hak arayışının bastırılmasına zemin hazırladığını vurguladı.
Bursa İl Başkanı Ekrem Saraçoğlu, işçilere yönelik uygulanan baskı yöntemlerini de detaylı bir biçimde aktardı. İşçilerin cep telefonları ve e-devlet şifrelerinin zorla alındığını, sendika üyeliklerinin iptal ettirildiğini, ‘Tazminat verelim, sendikadan vazgeç’ gibi dayatmalara maruz kaldıklarını belirtti. Ayrıca, işçilerin farklı şirketler üzerinden çalıştırılmaya zorlandığını ve sendika ile işçi arasındaki bağın fiziksel ve idari yöntemlerle koparılmaya çalışıldığını ifade etti. Bu tür uygulamaların hukuk ve insan onuruyla bağdaşmadığını vurguladı.
Öz İplik İş Sendikası, Karesi Tekstil’de üretim yapan markalara da etik üretim ilkelerine uymaları için çağrıda bulundu. Tedarik zincirlerindeki ihlallere sessiz kalmanın bu suça ortak olmak anlamına geldiği ifade edildi.
Ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da çağrıda bulunarak, tespit edilen ihlaller karşısında sessiz kalınmaması ve anayasal hakların korunması için gerekli adımların bir an önce atılması gerektiği belirtildi. Öz İplik İş Sendikası, işçilere birlik ve dayanışma çağrısı yaparak, Karesi Tekstil’de yaşanan hak ihlallerine karşı mücadelenin devam edeceğini vurguladı. Tüm emek ve meslek örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini ve kamuoyunu dayanışmaya davet etti.
