Bakan Yumaklı, ağaçlandırma ve erozyonla mücadele çalışmalarının, Türkiye’yi dünya genelinde en fazla ağaçlandırma yapan ilk 3 ülke arasında konumlandırdığını belirtti. Ülkenin orman varlığının 23,4 milyon hektara ulaşarak yüzölçümünün yüzde 30’unu kapladığını ifade etti. 2025 yılına yönelik yoğun bir ağaçlandırma dönemi geçirdiklerini aktaran Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan 'Yeşil Vatan Seferberliği' çerçevesinde fidan ve tohumları toprakla buluşturma çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.
Ağaçlandırma Çalışmalarının Önemi
Yumaklı, 2024 yılında 500 milyon fidan hedefi belirlediklerini ve 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde 2025 yılı itibarıyla 1 milyon 280 bin 491 vatandaşın katılımıyla 14 milyon 914 bin fidanı toprakla buluşturduklarını belirtti. Bu etkinliğin yeni bir rekor kırdığını ifade etti. Ayrıca, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde 600 milyon fidan hedefiyle çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.Yumaklı, bu yılki kampanyanın diğerlerinden farklı olarak 1 yıl sürecek olmasının önemine dikkat çekti. Seferberliğin 11 Kasım 2025’te başlayıp 2026’nın kasım ayına kadar devam edeceğini belirtti. Bu süre içinde çeşitli etkinliklerin düzenleneceğini ve Türkiye'nin orman sevgisiyle dünyaya örnek olmaya devam edeceğini dile getirdi.
Orman Yangınları ve Koruma Önlemleri
Orman yangınlarına karşı alınan tedbirlere de dikkat çeken Yumaklı, yangın sonrası yanan alanların imara açıldığına dair yanlış bilgilendirmelere karşı açıklamalarda bulundu. Anayasa’nın 169. Maddesi gereği yanan alanların yeniden ağaçlandırılması görevini üstlendiklerini belirtti. Yumaklı, ormanın sadece bir yeşil alan değil, vatanın ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, “Ormanı korumak; vatanı, insanı ve dünyayı korumaktır” dedi. Bu kararlılıkla, teknolojiyi kullanarak yeşil vatanlarına sahip çıkmaya devam edeceklerini ifade etti.