Ankara'da Tüketici Hakem Heyetlerine 6 Ayda 481 Bin Başvuru Yapıldı

2026 yılının ilk 6 ayında Ankara'daki tüketici hakem heyetlerine toplamda 8,5 milyar lira değerinde 481 bin 613 başvuru yapıldı ve bu başvuruların 455 bin 500'ü sonuçlandırıldı. Başvuruların büyük bir kısmı e-Devlet üzerinden gerçekleştirildi.

Ankara'da Tüketici Hakem Heyetlerine 6 Ayda 481 Bin Başvuru Yapıldı
2026 yılının ilk 6 ayında Ankara'daki tüketici hakem heyetlerine toplamda 8,5 milyar lira değerinde 481 bin 613 başvuru yapıldı ve bu başvuruların 455 bin 500'ü sonuçlandırıldı. Başvuruların büyük bir kısmı e-Devlet üzerinden gerçekleştirildi.

Ticaret Bakanlığı, 2026 yılının ilk yarısında tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurularla ilgili detaylı bilgi paylaştı. Tüketici hakem heyetleri, tüketiciler ile satıcı veya sağlayıcılar arasındaki uyuşmazlıkları çözmek amacıyla yargı dışı bir çözüm sağlıyor. Açıklamada, bugüne kadar yaklaşık 19,5 milyon uyuşmazlığın yargıya intikal etmeden çözüme kavuşturulduğu belirtildi.

455 Bin 500 Başvuru Sonuçlandırıldı

Açıklamada, tüketici hakem heyetlerinin 2026'nın ilk 6 ayında 481 bin 613 başvuru aldığını ve bunlardan 455 bin 500'ünün karara bağlandığı ifade edildi. Toplam başvuru değerinin ise 8,5 milyar lira olduğu vurgulandı. Başvuruların büyük bir bölümünün elektronik ortamda yapıldığı ve tüketicilerin e-Devlet üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) aracılığıyla başvurularını kolayca gerçekleştirdiği aktarıldı. Yılın ilk yarısındaki başvuruların yüzde 76,7'si e-Devlet üzerinden yapıldı.

İstanbul En Fazla Başvuru Alan İl

Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurularda en fazla talep İstanbul'dan geldi. İstanbul'da 126 bin 319 başvuru yapılırken, Ankara'dan 50 bin 353, İzmir'den 32 bin 507, Bursa'dan 17 bin 399 ve Antalya'dan 15 bin 893 başvuru yapıldığı kaydedildi. En az başvuru ise 305 ile Ardahan'dan gerçekleşti.

İl tüketici hakem heyetleri arasında ise 12 bin 700 başvuru ile İstanbul İl Tüketici Hakem Heyeti en çok başvuru alan yer oldu. İlçe tüketici hakem heyetleri arasında ise Çankaya İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı 8 bin 94 başvuru ile ilk sırada yer aldı.

Başvuruların Yüzde 35’i Ayıplı Mal Şikâyeti

Açıklamada, yılın ilk yarısında yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 35'inin ayıplı mal, yüzde 29'unun ise ayıplı hizmet iddialarına ilişkin olduğu ifade edildi. Ürün bazında en fazla şikâyetlerin ayakkabı, kıyafet ve tekstil ürünleri hakkında olduğu, bu kategorideki başvuruların toplam başvuruların yaklaşık yüzde 18'ini oluşturduğu belirtildi. Dayanıklı tüketim malları ve ev elektroniği ürünleri yüzde 15,13, iletişim abonelikleri yüzde 6,26, kredi kartları yüzde 5,37 ve sağlık hizmetleri ise yüzde 3,92 oranıyla diğer öne çıkan şikâyet konuları arasında yer aldı. E-ticaret alışverişlerine ilişkin başvuruların oranı ise yüzde 5,38 olarak kaydedildi.

Perakende Ticaret Sektörü İlk Sırada

Başvuruların sektörel dağılımında 249 bin 240 başvuru ve yüzde 51,75'lik oranla perakende ticaret sektörü ilk sırada yer aldı. Perakende ticareti takip eden sektörler arasında 49 bin 501 başvuru ile finansal hizmetler ve 43 bin 311 başvuru ile abonelik hizmetleri bulunmaktadır.

Ticaret Bakanlığı, tüketici hakem heyetlerinin tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumak amacıyla çalışmalarına kararlılıkla devam ettiğini bildirdi.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin