Ankara'da Türkiye ve Endonezya Dışişleri ve Savunma Zirvesi Yapıldı

Türkiye ve Endonezya'nın Ankara'da düzenlediği dışişleri ve savunma zirvesinde, iki ülke ilişkilerinin stratejik boyutları ele alındı. Toplantıda, savunma sanayi, ekonomik iş birliği ve bölgesel meseleler gibi konular üzerinde duruldu. Ortak bildirinin kabul edilmesi planlanırken, ikili ticaret hacminin artırılması hedefi de vurgulandı.

Ankara'da Türkiye ve Endonezya Dışişleri ve Savunma Zirvesi Yapıldı
Türkiye ve Endonezya'nın Ankara'da düzenlediği dışişleri ve savunma zirvesinde, iki ülke ilişkilerinin stratejik boyutları ele alındı. Toplantıda, savunma sanayi, ekonomik iş birliği ve bölgesel meseleler gibi konular üzerinde duruldu. Ortak bildirinin kabul edilmesi planlanırken, ikili ticaret hacminin artırılması hedefi de vurgulandı.
Google News'te Abone Ol

Türkiye ve Endonezya'nın ilişkilerinin derinlemesine ele alındığı dışişleri ve savunma zirvesi, Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantıda, iki ülkenin siyasi, ekonomik, savunma ve güvenlik alanlarındaki iş birliğinin geliştirilmesi için atılacak adımların değerlendirilmesi amaçlandı. Edinilen bilgilere göre, özellikle savunma sanayi alanında son dönemde kaydedilen gelişmeler dikkate alındı. Ortak üretim, teknoloji transferi ve eğitim başlıkları üzerinde durulması bekleniyor.

Bakan Fidan’ın toplantıda, ikili ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedefinin devam ettiğini ifade etmesi öngörülüyor. Bu hedef doğrultusunda altyapı, enerji, ulaştırma ve dijitalleşme gibi alanlarda somut adımların atılabileceği dile getirilecektir. Kaynaklar, Fidan’ın kalkınma iş birliği kapsamında üçüncü ülkelerde hayata geçirilebilecek ortak projelere de vurgu yapacağını belirtiyor. Ayrıca, Gazze’deki süreç ile ilgili Türkiye ve Endonezya arasındaki eş güdümün sürdürülmesinin önemi de vurgulanacak.

Görüşmelerde, Türkiye'nin Suriye, Rusya-Ukrayna savaşı, Somali ve Sudan'daki gelişmeler hakkında görüşlerini aktarması bekleniyor. Çok taraflı platformlardaki iş birliğinin ele alınacağı toplantıda, Birleşmiş Milletler, İİT, G20 ve ASEAN gibi platformlarda Türkiye ve Endonezya'nın iş birliği konuları gündeme gelecektir. Türkiye’nin "Yeniden Asya Girişimi" ile bölgedeki barış ve refahın artırılması hedefleri de toplantıda ele alınacak konular arasında yer alıyor.

İki ülke, savunma sanayi alanında tanklar, zırhlı araçlar ve insansız hava araçlarının ortak üretiminde iş birliğini sürdürüyor. Türkiye ve Endonezya arasında imzalanan 48 adet KAAN Milli Muharip Uçağı ile 2 adet İstif Sınıfı Fırkateyn sözleşmeleri, iki ülke arasındaki savunma ilişkilerinin güçlenmesine katkıda bulunuyor. Zirve, bu bağlamda stratejik iş birliğinin geleceği açısından önemli bir platform oldu.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin