Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Kılavuz Kaptanlar Haftası'nın önemine dikkat çekti. İstanbul ve Çanakkale boğazlarının dünya deniz ticaretindeki kritik rolünü vurgularken, Hürmüz Boğazı'ndaki mevcut krizin Türk boğazlarının önemini artırdığını ifade etti.
Bakan Uraloğlu, İstanbul Boğazı'ndan 12 bin 565, Çanakkale Boğazı'ndan ise 13 bin 649 geminin geçtiğini belirtti. Bu geçişlerin kılavuzluk hizmetleriyle desteklendiğini belirten Uraloğlu, "2026'nın ilk dört ayında İstanbul Boğazı'ndan geçiş yapan 12 bin 565 geminin yüzde 63,3'ü olan 7 bin 949 gemiye kılavuzluk hizmeti verdik. Çanakkale Boğazı'ndan geçen 13 bin 649 geminin yüzde 56,3'ü, yani 7 bin 690 gemi ise kılavuz kaptanlarımız tarafından yönetildi." dedi.
Uraloğlu, ocak-nisan döneminde boğazlardan geçen gemi türlerine ilişkin de bilgi verdi. İstanbul ve Çanakkale boğazlarının en çok genel kargo gemileri tarafından kullanıldığını ifade eden Uraloğlu, İstanbul Boğazı'ndan 4 bin 416, Çanakkale Boğazı'ndan ise 4 bin 77 genel kargo gemisinin geçtiğini kaydetti. Genel kargo gemilerini, tanker gemilerin takip ettiğini belirten Bakan Uraloğlu, İstanbul Boğazı'ndan 2 bin 961, Çanakkale Boğazı'ndan ise 3 bin 175 tanker geçtiğini de sözlerine ekledi.
