Antalya Alanya'da Tropikal Papaya Hasadı ve Fiyatı

Antalya'nın Alanya ilçesinde tropikal meyve papaya hasadı başladı. Güney Mahallesi'nde 15 dönümlük alanda yetiştirilen papayalar, iç ve dış pazara gönderiliyor. Kilogram fiyatı 80 ile 90 TL arasında değişiyor ve talep her geçen gün artıyor.

Antalya Alanya'da Tropikal Papaya Hasadı ve Fiyatı
Antalya'nın Alanya ilçesinde tropikal meyve papaya hasadı başladı. Güney Mahallesi'nde 15 dönümlük alanda yetiştirilen papayalar, iç ve dış pazara gönderiliyor. Kilogram fiyatı 80 ile 90 TL arasında değişiyor ve talep her geçen gün artıyor.

Alanya'nın Güney Mahallesi'nde tropikal meyve olarak bilinen papaya hasat süreci başladı. Seralarda özenle yetiştirilen papayalar, olgunlaştıktan sonra dikkatlice toplanıyor. Hasat sırasında meyvelerin zarar görmemesi için özel kılıflara yerleştirilen ürünler, ardından kasalara dizilerek toptancı haline sevk ediliyor. Üreticiler, turistik bölgelerde ve büyükşehirlerde papaya talebinin yükseldiğini ifade ediyor.

Üretici Ümmügülsüm Kayacı, Alanya'da tropikal meyve üretimine yöneldiklerini belirtiyor. Kayacı, "Evlendikten sonra Alanya’ya yerleştik. Güney Mahallesi’nde tropikal meyve üretimi yapıyoruz. Papaya hasadı başladı. Şu anda kilogram fiyatı 80 ila 90 TL arasında değişiyor. Herkesi papaya yemeye davet ediyorum" dedi.

Alanya Tropikal Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Ali Hüddoğlu, papayaya olan talebin hızla arttığını vurguladı. Hüddoğlu, "Papaya hasadımız başladı ve yoğun bir talep var. Bu talep her geçen gün artıyor. Çünkü papaya çok sağlıklı bir meyve. Bölgemizde üretim hızla yayılıyor" ifadelerini kullandı.

Hüddoğlu, papayanın mutfaklarda da geniş kullanım alanı bulduğunu belirterek, yeşil papayanın yemeklerde sıkça tercih edildiğini ifade etti. "Yeşil papaya özellikle kızartma, balık yemekleri ve farklı tariflerde kullanılıyor. Son dönemde turşu ve sirke yapımında da ciddi bir artış var. Ayrıca pastaneler ve dondurmacılar da papayaya yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle turistik bölgelerde papayalı dondurma popüler hale geldi" diye ekledi.

Papayanın sağlık açısından önemine de dikkat çeken Hüddoğlu, "Glikemik indeksi düşük olduğu için şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir. Yaz aylarında karpuz ve kavun gibi yüksek şekerli meyveler yerine papaya tercih edilebilir. Parkinson hastaları ve mide rahatsızlığı olan vatandaşlar da bu ürüne yoğun ilgi gösteriyor" dedi.

Artan talep ile birlikte papaya üretiminin de devam edeceği öngörülüyor. Alanya'da üreticilerin yüzünü güldüren papaya, hem ekonomik getirisi hem de artan tüketici talebiyle tarımda önemli bir yer edinmeye devam ediyor.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin