Antalya Manavgat'ta Caretta Carettalar İçin Kırmızı LED Aydınlatma Sistemi Kuruldu

Antalya'nın Manavgat ilçesinde gerçekleştirilen kırmızı LED aydınlatma uygulaması, caretta carettaların doğal yaşamını koruyarak yavruların denize ulaşmasını kolaylaştırdı.

Antalya Manavgat'ta Caretta Carettalar İçin Kırmızı LED Aydınlatma Sistemi Kuruldu
Antalya'nın Manavgat ilçesinde gerçekleştirilen kırmızı LED aydınlatma uygulaması, caretta carettaların doğal yaşamını koruyarak yavruların denize ulaşmasını kolaylaştırdı.

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ) ve Kıyı Koruma Derneği (DEKAFOK) iş birliğiyle hayata geçirilen bu proje, caretta carettaların yuvalama alanlarının korunmasına yönelik önemli bir adım oldu. Manavgat'ın Side ve Titreyengöl Sorgun sahillerindeki aydınlatma direkleri, kırmızı LED armatürlerle donatıldı. Uygulamanın en kritik aşamalarından biri, ilgili kamu kurumlarından alınan özel izinler çerçevesinde trafik emniyeti ve sürüş güvenliği standartlarına uygun olarak tasarlandı. Bu sayede, hem bölgedeki ulaşım güvenliği sağlandı hem de ekolojik dengeyi destekleyen bir ışıklandırma sistemi oluşturuldu.

Doğaya Karşı Sorumluluk

AEDAŞ Manavgat Bölge Müdürü Muhammed Yahya Sancar, doğaya karşı sorumluluklarını yerine getirmek için çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. DEKAFOK ile yapılan iş birliği ile, yaklaşık 1 kilometrelik sahil bandındaki sokak aydınlatmalarının kırmızı LED sistemine dönüştürüldüğünü söyledi. Bu dönüşüm sayesinde, caretta carettaların doğal yönlerini kaybetmeden denize daha kolay ulaşmalarının hedeflendiği ifade edildi. Bu çalışma sırasında, insan ve sürüş güvenliği için gerekli izinlerin alındığı da vurgulandı.

LED Işıkların Avantajları

Sancar, LED ışıkların maliyetinin normal ampullere göre daha uygun olduğunu ve caretta carettaların yavrulama bölgeleriyle ilgili çalışmalara DEKAFOK ile devam etmeyi planladıklarını belirtti.

Kaplumbağalar İçin Önemli Bir Gün

DEKAFOK gönüllüsü ve Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Hakan Sert, bu uygulamanın kaplumbağalar için büyük bir kazanım olduğunu belirtti. Sahil aydınlatmalarının kırmızıya dönüşmesiyle, insanların işgal ettiği sahillerin kaplumbağalar için daha yaşanılır hale geldiğini ifade etti. Kırmızı ışığın kaplumbağalar için rahatsız edici olmadığını, bu sayede yavruların denize ulaşmalarının kolaylaştığını açıkladı. Beyaz ışık kalsaydı, kaplumbağaların yanlış yönlenerek ölmeleri riski bulunduğunu aktardı. Bu iş birliği sayesinde binlerce yavru kaplumbağanın kurtarıldığına dikkat çekti.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin