Antalya'da Kızılay'a Yapılan Bağış, Lösemiyle Mücadele Eden Annenin Hayatını Kurtardı

Antalya'da gerçekleştirilen bir kök hücre bağışı, yıllar sonra lösemi tedavisi gören annenin hayatını kurtardı. 34 yaşındaki Sezer Çümen'in bağışı, annesi Fatma Çümen'in yaşadığı sağlık sorunları sırasında büyük bir umut oldu.

Antalya'da Kızılay'a Yapılan Bağış, Lösemiyle Mücadele Eden Annenin Hayatını Kurtardı
Antalya'da gerçekleştirilen bir kök hücre bağışı, yıllar sonra lösemi tedavisi gören annenin hayatını kurtardı. 34 yaşındaki Sezer Çümen'in bağışı, annesi Fatma Çümen'in yaşadığı sağlık sorunları sırasında büyük bir umut oldu.

Denizli'de yaşayan 55 yaşındaki Fatma Çümen, 3 Mayıs 2025'te evinde aniden yüksek ateşle hastaneye kaldırıldı. Oğlu Sezer Çümen, annesinin durumunun ciddiyetini fark edip Denizli Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'ne götürdü. Burada yapılan tetkikler sonucunda Fatma Çümen'e lösemi teşhisi konuldu. 1,5 ay süren kemoterapi tedavisinin ardından taburcu olsa da sağlık sorunları devam etti. Daha sonra oğlu ile birlikte Antalya'daki Memorial Sağlık Grubu Medstar Hastanesi'ne yönlendirildi ve burada kemik iliği nakli gerektiği belirlendi.

1,2 Milyon Kişi Tarandı

Öncelikle Fatma Çümen’in kardeşlerinden uygun donör arandı, ancak yalnızca bir kardeşi uyumlu bulundu fakat sağlık durumu bağış yapmaya elverişli değildi. Bunun üzerine Fatma Çümen, TÜRKÖK veri tabanına kaydedildi. Yapılan tarama sonucunda, 6 yıl önce Kızılay'a bağışta bulunan ve hasta ile %100 uyumlu olan kişinin Sezer Çümen olduğu belirlendi. Bu durum doktorlar ve aile için büyük bir sürpriz oldu. Gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra Fatma Çümen’e oğlundan kök hücre nakli gerçekleştirildi.

Sevinç Gözyaşları

Fatma Çümen’in sağlığına kavuşarak hastaneden taburcu olması, ailenin üyeleri için sevinç gözyaşlarına yol açtı. Sezer Çümen, "6 yıl önce Kızılay’a kan verirken, bağış yapmam gerektiğini hissetmiştim. O zamanlar bir gün birine hayat kurtarabileceğimi düşünmemiştim. Ancak şimdi annemle uyumlu olduğumuzu öğrendim, çok şaşırdık," dedi. Çümen, bu süreçte annesinin zorlu bir kemoterapi sürecinden geçtiğini ve artık toparlandığını belirtti.

Sadece Bir Tüp Kanın Önemi

Fatma Çümen de, "Oğlum beni kurtardı, Allah ondan razı olsun," diyerek duygularını ifade etti. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetin, genellikle hastaların kardeşleri arasında donör arandığını, uygun donör bulunamadığında ise TÜRKÖK veri tabanının kullanıldığını belirtti. Uygun donörün hastanın oğlu olması, nadir bir durum olarak değerlendirildi. Çetin, "Bu tür olaylar, donör bulma süreçlerinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor," şeklinde konuştu.

Verici Olmanın Önemi

Doç. Dr. Müfide Okay Özgeyik, Fatma Çümen’in tedavi sürecinde kullanılan akıllı ilaçların ardından yapılan kemik iliği biyopsisi ile hastalığın seyrinin belirlendiğini ifade etti. Özgeyik, halkın bağışçı olmasının ne denli önemli olduğunu vurgulayarak, "Böyle bir örnek varken, tüm toplumun Kızılay’a bağışçı olmasını öneriyorum. Herkesin bir gün böyle bir bağışa ihtiyaç duyabileceğini unutmamalıyız," dedi.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin