Arapça Tabelaların Dünü ve Bu günü

Mersin Barosunun, Arapça Tabelalrın kaldırılmasına yönelik, eleştiriler gelmeye devam ederken, Mersinli yazara Harun Aslan bu konu ile ilgi dikkat ve ilgi çekici bir yazıya imza attı.

28 Mayıs 2016 Cumartesi, 12:14
G: 30.05.2016 - 16:26
Arapça Tabelaların Dünü ve Bu günü
-

“ARAPÇA TABELA”LARIN DÜNÜ VE BUGÜNÜ…
 
 
Mersin’de çeşitli oluşumların Arapça tabelalara karşı başlattıkları olumsuz kampanya bana beş yıl öncesini hatırlattı.
 
Beş yıl önce Suriye’deki iç savaş başlamadan önce, yurtdışından Mersin’e turist olarak sadece Suriyeliler gelirdi. Yıllardır Amerika, Afrika, Uzak Doğu’ya turist getirmek için yapılan sayısız, faydasız fuar gezileri (!) bir sonuç vermemişti; yanlış turizm politikası Mersin’i tüm zenginliklerine rağmen Türkiye’nin turizmde en geri kenti yapmıştı.
Niğde Belediye Başkanı’nın Mersin’de Niğde’yi tanıtan çalışmalarını ve Niğde billboardlarını hatırlıyorum.
 
Bizim fuar meraklılarının dünyanın öbür ucundan başlattıkları yararsız turizm çalışmalarına, aslında en yakınımızdan başlamalıydık.
Ben de yıllarca yazılarımda aynı çizgide bir tanıtım politikası ve Mersin’in önce yakın komşu kentlere ve Orta Doğu ülkelerine tanıtan bir çalışma programı öneriyordum.
Mersin turizm dinamikleri bir şey yapmamalarına rağmen, özellikle Suriyeliler Mersin’i geç de olsa keşfettiler. Suriye’den Mersin’e 4 -5 yıl ciddi bir turizm hareketi oldu; bu iç savaşın başlamasına kadar sürdü.
 
Bu dönemde birçok lokanta ve işyeri Arapça tabelalar astı. 
Herkes Arap turistleri bekliyordu. Tabelalardan ayrı yol kenarlarına Arapça bez afişler asıldı. Bunlara hiç kimse sesini çıkarmadı. Hatta destekledi; çünkü tabela para getiriyordu. 
 
Bugün ise, belki de politik nedenleri de içeren bilinçaltında Suriyelilere dönük tepki çeşitli tarzda dışa vuruluyor ve özellikle de Arapça tabelalar üzerinden güya Türkçe savunusu altında ötekileştiren bir dil öne çıkarılıyor.
 
Sizce 5 yıl öncesinde ses çıkarılmayan tabelalara şimdi karşı çıkılmasını nasıl yorumlayabiliriz?
 
Suriyeliler bana hep 70’li yıllarda Almanya günlerimi hatırlatır. 
O zaman Almanların nasıl Türkleri istemediklerini, hatta bazı işyerlerinin kapısına astıkları “Türkler Giremez !” tabelalarını utançla ve üzülerek hatırlarım.
Ama zaman geçtikçe Türkler uyum göstermeye başlamışlar, çalışkanlıkları ve tutumlulukları ile “Türkler Giremez !” tabelası olan işyerlerini satın almışlar ve Türkçe tabelalarını asmışlardı. 
 
Orada kimse bu tabelaların hangi dilden olduğu ile ilgilenmez.
Hızla küreselleşen dünyada daha geçtiğimiz gün Mersin’de konser veren Yunanlı Müzik grubunun adı aklımda: “İmam Bayıldı”. 
 
Sanıyorum, Yunanlı fanatikler dahi bu Türkçe isme tepki göstermediler.
Savaştan ölüm korkusu ile devlet güçlerinin katliamından kaçan bu insanlara biraz daha anlayışlı davranmak, insanlık gereğidir; inancımız ve geleneğimiz bunu işaret eder. Kaldı ki, bu kentin neredeyse yüzde doksana yakın hemşerisi göçle gelmiştir; yabancılaşmayı, garipliği, komşuluğun derin anlamını Mersinli hemşerilerim kadar kim yüreğinde duyabilir. 
 
Arapça tabelalar Mersin’de dilde, dinde, mezhepte, ırkta bugüne kadar gösterilen barış, hoşgörü ve karşılıklı kabullenmenin çok değerli bir ifadesidir.
 
Son olarak bir önemli şey daha: Bu arkadaşların Türkçe savunması adına Arapça tabelalara dönük bu tepkilerini, şehrin neredeyse her iki tabeladan birinde yer alan İngilizce, Fransızca, İspanyolca benzeri sözcükler için gösterdiklerini hatırlamıyorum. Özellikle Forum ve Marina çevresinde bir dolaşın bakalım, kaç Türkçe mağaza adı vardır? Elbette Türkçemizi temiz, düzgün ve anlaşılır biçimde kullanacağız; ama bu küresel çağda ve özellikle turizmi de içine alan çalışma hayatında ırkçı vurgular taşıyan bir Türkçe öfkesi ne oluyor? Öte yandan, şu anda Mersin’deki Arapça tabelaların yarıya yakını, bizzat yerli esnaf tarafından Suriyeli konuklarımıza dönük hazırlanmıştır.
Böylesi anlamsız öfkenin gerisinde, çağdışı bir ötekileşme yanında, ticari rekabet de söz konusudur. Oysa küresel çağda bu anlayış da yanlıştır. Böyle küçük hesaplarla yanlış çıkışlar yerine, Mersin’e yakışır bir dil, Mersinliye yakışır bir hoşgörü ve konukseverlik ortamı yaratmalıyız.
 
Lütfen geleneğimize, inançlarımıza uygun yaşayalım; hele savaşın dayanılmaz ağır koşulları altında ölümü ve yokluğu ta içlerinde duyarak kentimizde bizimle yaşamayı seçmiş Suriyeli kardeşlerimizi incitecek böylesi hoyrat ve çağdışı tavırlardan uzak duralım.
 
HARUN ARSLAN

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Mehmet
18:56
31 Mayıs 2016 Salı
İyi de Ondan Rahatsız Olmayalım Bundan Olmayalım Neyden Olalım Rahatsız Benim Milletim Vergi Versin Bağ-kur ödesin Ondan Sonrada Her Türlü Rüşvetçisiyle Uğraşsın Adamlar Gelsin Dükkan Açsın Vergi Vermesin VB gibi Bir Çok Şeyler Bizde SSK ve EMEKLİLER 1300 Alsın Onlar Heybeye 900 tl ALsın ve Biz Sesiz Kalalım Öylemi İsterseniz Birde ARkamızı Dönelim Olur mu ?
46.221.219.199
SERKAN BÜYÜKSANDALYECİ
16:11
28 Mayıs 2016 Cumartesi
MERHABA , SİZ MANŞET YAPARKEN SEÇTİĞİNİZ KELİMELERE DİKKAT EDİN DE ÖYLE TÜRKÇEYİ SAVUNUN.DAHA MANŞET BİLE TÜRKÇE KELİMESİ BOZUK SAYIN HARIN BEY.BENDEN DAHA TÜRKÜ YOKTUR BU MEMLEKETTE.GELİN DÜKKANIMIZA ATATÜRK VE TÜRK BAYRAĞIMIZ 7/24 ASILI DUVARIMIZDA.KEŞKE GELİP TANIŞMA TÜRKLÜĞÜNDE BULUNSAYDINIZ DA BİZ DE SİZE TÜRK MİSAFİRPERVERLİĞİYLE TÜRK KAHVESİ İKRAM ETSEYDİK SAYIN HARUN ARSLAN
85.105.35.70
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin’in Erdemli İlçesi Çeşmeli Mahallesinde Kazadan Sonra Devrilen Elektrik Direği Sebebiyle Mahalleye Saatlerce Elektrik Verilemedi
Mersinli Balık Avcıları Dikkat, Balon Balığında Teşvik Ödemeleri Belli Oldu
Mersin Silifke Narlıkuyu’da Kayıplara Karışan Aracın Çarptığı Motosikletin Sürücüsü Osman Bulut Hayatını Kaybetti
Mersin’de Acı Olay, 18 Yaşındaki Genç Canına Kıydı
Mersin’de Seyir Halindeyken Lastiği Patlayan Kamyonetin Devrilmesi Sonucu İbrahim Öztürk Hayatını Kaybetti
Mersin Genelinde Sıcak Hava ve Toz Taşınımı Etkili Oldu, Ortaya Çıkan Sinekler Vatandaşlara Zor Anlar Yaşattı
Büyükşehir Çocuk Gelişim Merkezleri’nde 23 Nisan Sevinci, Ebeveynler Büyükşehir Sayesinde Eski Bayramları Hatırladı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Destekleriyle Tarsus’ta Sanatsal Etkinlikler Artıyor
Mersin Büyükşehir’den Gençlere Fırsat, Büyükşehir’in Ücretsiz Fiziki Yeterlilik Kursu İle Gençler Çok Rahat
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi İle MIP Arasındaki İşbirliğinin Güçlenerek Artması Adına Yapılan Toplantı Gerçekleştirildi