Aydın, Türkiye’nin en zengin jeotermal kaynaklarına sahip şehirlerinden biri olarak dikkat çekiyor. MHP milletvekili adayı Fevzi Köse, Aydın’ın jeotermal enerji potansiyelinden daha fazla yararlanması gerektiğini vurguladı. Köse, “Aydın, jeotermallerden payını almalıdır. Zengin kaynakların fakir bekçisi olmamalıdır.” şeklinde konuştu.
Çevre Sağlığına Dikkat Çekildi
Jeotermal enerjinin iyi projelendirildiği takdirde Aydın’ın geleceği için önemli bir fırsat olabileceğini belirten Köse, santrallerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin son zamanlarda gündeme geldiğini bildirdi. Kurulan santrallerde reenjeksiyon işlemlerinin yeterince yapılmadığına dair iddiaların sıkça dile getirildiğini ifade etti.
Denetim ve Kontrol Önerisi
Köse, jeotermal santrallerin çevresel etkilerinin bağımsız bir ekip tarafından araştırılması gerektiğini belirtti. Aydın Valiliği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Adnan Menderes Üniversitesi'nin bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi'nin de çevre koruma birimi kurarak bu konuyu ciddiyetle ele alması gerektiğini ifade etti.
Köse, şehirdışından gelen yatırımcıların büyük kazançlar elde ettiğini, Aydınlıların ise bu santrallerde işçi olarak çalıştığını belirterek, “Biz bu tesislerin sadece bekçiliğini yapmaktayız. Jeotermal kaynaklarımızdan Aydınlımızın da fayda sağlaması, Aydınlının en doğal hakkıdır.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, jeotermal santrallerden elde edilen gelirlerin ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi bütçesine aktarılması gerektiğinin altını çizdi.
