Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aydın'da düzenlenen bir törende, uzun ve zorlu bir eğitim sürecini başarıyla tamamlayarak mezun olan genç pilotların heyecanını paylaştı. Göktaş, havacılığın Türkiye için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, Türk Hava Yolları'nın (THY) dünya genelinde en fazla kadın pilota sahip olduğunu vurguladı.
Bakan Göktaş, "Son 20 yılda hayata geçirdiğimiz stratejik programlarla kadın pilot sayısını 50 kat arttırdık. Bu yolculuk, Türkiye’nin ilk kadın pilotu Bedriye Tahir Gökmen ile başladı ve bugün Emel Arman, Burcu Yiğit, Hatice Kübra Erkekli gibi başarılı pilotlarımızla devam ediyor" dedi.
Kadın Pilot Oranı Artıyor
Dünya genelinde birçok havayolunda kadın pilot oranının yüzde 5’i bulamadığını ifade eden Göktaş, Türkiye’de bu oranın yüzde 9’lara ulaştığını aktardı. Ayrıca, Uçuş Akademisi’nin kadınlara fırsat eşitliği sunan yaklaşımının bu başarıda büyük rol oynadığını belirtti. Bugüne kadar 1,950 mezun arasından 180’i kadın, şu an eğitim gören 560 öğrenciden ise 73’ünün kadın olduğunu vurguladı.
Göktaş, "Bugün havacılıkta gökyüzünü paylaşan kadınlar, bilimde, mühendislikte ve liderlik sahnesinde yolumuzu aydınlatacak öncülerdir. Bakanlık olarak, kadınların potansiyelini güçlendiren her adımı destekliyoruz" şeklinde konuştu.
Aile Yılı Seferberliği
Konuşmasında Aile Yılı’na da değinen Bakan Göktaş, "Amacımız ailelerimizi çağın tehlikelerine karşı daha dirençli kılmak. 2025 Aile Yılı bizim için bir başlangıçtır" dedi. Ayrıca, 2026-2035 dönemini kapsayan Aile ve Nüfus On Yılı politikalarına da vurgu yaptı.
Törende, mezun olan genç pilotlara brövelerini takdim eden Göktaş, başarılı bir kariyer için iyi dileklerde bulundu. Tören, mezun öğrencilerin kep atma sevinciyle sona erdi.