Aydın ilinde, genç nüfusun azalmış olması, köylerde tarımsal üretim faaliyetlerini büyük ölçüde etkilemektedir. Gençlerin kente göç etmesi ve evlenmemekle birlikte az çocuk yapmaları, kırsal kesimde çiftçi sayısının gün geçtikçe azalmasına neden olmaktadır. İl genelinde ziraat odalarına kayıtlı yaklaşık 130 bin çiftçi bulunmasına rağmen, gençlerin tarım sektöründe yer almaktan kaçınması dikkat çekici bir durumdur. Aydın'daki çiftçilerin yaş ortalaması giderek yükselirken, köylerde tarla ve bahçe işlerini 60 yaş ve üzeri yaşlı çiftçiler üstlenmektedir.
Koçarlı ilçesine bağlı Satılar Mahallesi'nde, traktör giremediği için geleneksel yöntemlerle topraklarını işleyen yaşlı üreticiler, gençlerin kalmaması nedeniyle “İş başa düştü” diyerek zorlu koşullar altında çalışmaya devam etmektedirler.
Köyde En Genç Bizleriz
66 yaşındaki Musa Küçük, katırla topraklarını işleyerek köydeki en genç kişinin 50 yaşında olduğunu ifade etmektedir. Musa Küçük, "İncirlerin, asmaların diplerini işliyoruz. Traktör burada çalışamıyor. Çapa makinesi işliyor ama o da gereken verimi veremiyor. Mecburen hayvanla çalışmaya devam ediyoruz. Bahar mevsiminde bu toprakları işlemeye başlarız ve hazirana kadar devam ederiz. Köylerimizde maalesef genç kalmadı. Gençleri buralara çekmek için köylere destek verilmesi gerekiyor. Böyle giderse, bizden sonra bu toprakları işleyecek kimse kalmayacak." şeklinde konuştu.
62 yaşındaki Tahir Çoban ise, gençlerin artık bu işi yapmadığını ve kendilerinden sonra arazilerin akıbetinin ne olacağını bilmediklerini dile getiriyor. "Genç olsa da bu işi yapmıyorlar, hepsi dışarıda çalışıyor. Şehre gittiler. Köyde genç bulamazsınız. En genç bizleriz. Bizden sonra bu arazilerin ne olacağını bilmiyoruz." ifadelerini kullandı.
