Aydın'da Sanayiciler, Yeni Enerji Sisteminin Maliyet Baskısını Artırdığını Belirtti

Aydın'da sanayiciler, lisanssız Güneş Enerjisi Santrali yatırımlarındaki yeni saatlik mahsuplaşma sisteminin maliyetleri artırdığını ifade etti.

Aydın'da Sanayiciler, Yeni Enerji Sisteminin Maliyet Baskısını Artırdığını Belirtti
Aydın'da sanayiciler, lisanssız Güneş Enerjisi Santrali yatırımlarındaki yeni saatlik mahsuplaşma sisteminin maliyetleri artırdığını ifade etti.

Aydın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, 1 Mayıs 2026 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan düzenlemenin enerji yönetiminde köklü bir değişime yol açtığını belirtti. Yeni sistemle üretilen ve tüketilen elektriğin aylık değil, saatlik bazda değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatan Maraş, bu durumun özellikle üretim yapılmadığı saatlerde ciddi kayıplara neden olabileceğini vurguladı.

Maraş, eski sistemin avantajlarını dile getirerek, ay içinde üretilen fazla elektriğin aynı ay içinde tüketimle dengelendiğini, ancak yeni uygulamanın her saatin ayrı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu sebeple, fabrikanın çalışmadığı saatlerde üretilen enerjinin tam olarak değerlendirilemediğinin altını çizen Maraş, hafta sonları ve tatil günlerinin de sanayiciler için sorunlar yarattığını kaydetti. Özellikle, üretim durmasına rağmen GES'lerin enerji üretmeye devam ettiğini ancak bu enerjinin tüketim olmadığı için faturalara yansıtılamadığını belirtti.

Maraş, yeni sistemin yatırım geri dönüş sürelerini de uzattığını ve bu durumun yeni GES yatırımlarına olan ilgiyi azaltabileceğini ifade etti. Ayrıca, sistemin sanayicileri bataryalı ve depolamalı enerji sistemlerine yöneltmesine rağmen, bu yatırımların yüksek maliyetleri nedeniyle her işletme için uygulanabilir olmadığını vurguladı.

Aydın Sanayi Odası, saatlik mahsuplaşma uygulamasının sanayi üzerindeki etkilerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Sanayicinin üretim maliyetlerini düşürecek ve yeşil dönüşümü destekleyecek daha dengeli bir model gereklidir" değerlendirmesinde bulundu. Oda, konuyu ilgili kurumlara ilettiklerini ve sürecin takipçisi olacaklarını da duyurdu.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin