Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Sarıkemer'deki Taşköprü, her yıl büyük Menderes Nehri'ne atılan katı atıklar, çöpler ve ağaç kütükleri nedeniyle tıkanma riskiyle karşı karşıya kalıyor. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, bu durumu "Taşköprü’nün arkasında biriken çöpler büyük bir çevre sorunu oluşturmaktadır." diyerek ifade etti. Geçtiğimiz yıl Taşköprü'deki atıkların temizlenmesi için DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından kepçe gönderildiğini hatırlatan Sürücü, yağmurların başlamasıyla birlikte tekrar çöplerin birikmeye başladığını belirtti.
Çevre Sorununa Dikkat Çekildi
Yaz aylarında kuruyan Büyük Menderes Nehri'ne yağmurların gelmesiyle birlikte su seviyesinin yükseldiğini ve bu durumun yeni bir çöp birikimine yol açacağını vurgulayan Sürücü, "Yağmurlarla birlikte katı atıklar çoğalacak ve her yıl olduğu gibi köprünün arkasında birikecek." dedi. Taşköprü'nün korunması için yüzer bariyer sisteminin kurulması gerektiğini dile getiren Sürücü, "DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, 2016 yılında Söke Regülatörü önünde yüzer bariyer projesini hayata geçirmişti. Ancak bu bariyer yıllardır işlevsiz bir şekilde beklemektedir." diye konuştu.
İşbirliği Çağrısı
Sürücü, Sarıkemer'deki Taşköprü'nün arkasına kurulacak yüzer bariyerlerin hem katı atıkları tutacağını hem de köprünün yıkılma tehlikesini ortadan kaldıracağını ifade etti. Ancak, bu bariyerin kurulması durumunda biriken çöplerin kim tarafından alınacağı ve nasıl bertaraf edileceği konusunda kurumlar arası iş birliği gerektiğine dikkat çekti. "Yoksa çöpler her yıl olduğu gibi Taşköprü’yü de aşarak denize gidecektir." diyerek uyarısını sonlandırdı.