Bayraktar, elektrik üretiminde doğal gazın önemine değinerek, Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğini sağlamaya yönelik yatırımlar yaptıklarını vurguladı. Ayrıca, 1980’lerden beri Rusya ile süregelen güvenilir iş birliğinin devam ettiğini belirtti.
Yatırımlar ve Hedefler
Akkuyu'da 4 reaktör inşa ettiklerini ve Sinop ile Trakya'da 8 yeni reaktör eklemeyi planladıklarını söyledi. Küçük modüler reaktörlerin de devreye alınacağını ifade etti. 2016'dan itibaren gazlaştırma kapasitesinin 5 kat arttığını dile getiren Bayraktar, TürkAkım ve TANAP gibi projelere yapılan yatırımlarla gaz arz güvenliğini hedeflediklerini açıkladı.
Bakan Bayraktar, Karadeniz ve Doğu Akdeniz'deki arama ve üretim faaliyetlerine de odaklandıklarını, vatandaşlara güvenli ve uygun fiyatlı enerji arzı sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Elektriğin doğal gazdan üretilmesinin maliyet avantajına dikkat çekerek, bu durumun Türkiye için önemli olduğunu ifade etti.
Bölgesel İş Birliği
Türkiye'nin yalnızca kendi enerji arz güvenliğine değil, Güneydoğu Avrupa'ya da katkı sağlamak istediğini vurguladı. Böylece bölgedeki ülkelerin de Türkiye'nin altyapısını kullanarak enerji arz güvenliğini sağlamalarının mümkün olacağını sözlerine ekledi.