Bakan Mehmet Şimşek, Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsü'nde "Küresel Meydan Okumalar ve Türkiye" konulu bir konferansa katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 48 yıldır terörle mücadele ettiğini ve bunun ülkeye yaklaşık 2 trilyon dolara mal olduğunu ifade etti. Şimşek, bu kaynakların kalkınmaya harcanabilmiş olsaydı, Türkiye'nin ve bölgenin gelişiminin daha farklı olacağını söyledi.
Bölgedeki etnik sorunların barış ve kardeşlik içinde çözülmesinin önemli olduğunu belirten Bakan Şimşek, bu durumun bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacağını vurguladı. Ayrıca, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun Türkiye’nin yeni büyüme motorları olduğunu dile getirdi. Hükümetin Batman ve çevresine yatırımlar yaptığını, havalimanları kazandırıldığını ve yüksek yatırım teşvikleri sağlandığını hatırlattı. Şimşek, terör nedeniyle özel sektör yatırımlarının uzun süre kısıtlı kaldığını ancak son dönemde bu yatırımların artmaya başladığını belirtti.
Bakan Şimşek, bölgenin genç nüfusunun ve güçlü insan kaynağının, Batman’ı üretim merkezi haline getirebileceğini ifade etti. Ayrıca, dünya ekonomisindeki duraklamaya dikkat çekerek, Türkiye'nin enflasyonla mücadele sürecinde yavaşlama yaşandığını ancak bunun ardından güçlü bir ekonomik toparlanma beklediklerini aktardı. Ekonomi programının hedefleri arasında enflasyonu tek hanelere düşürmek ve bütçe açığını azaltmak yer alıyor.
Son olarak, Batman ve çevresinde barış sağlandığında, önümüzdeki 10 yıl içinde yaklaşık 1 trilyon dolarlık yeniden inşa ve yatırım fırsatının ortaya çıkabileceğini sözlerine ekledi.