Balıkesir’de, Zühtü Özkardaşlar Anadolu Lisesi'nde oy kullanan Türkiye Görme Engelliler Derneği Balıkesir Şubesi Başkanı Salih Mehmet Aslan, engellilerin seçimlerde bağımsız bir şekilde oy kullanabilmesi için hukuki mücadele vereceğini açıkladı. Aslan, “Oy kullanmak, vatandaşlık görevidir. Engelliler, kimsenin yardımı olmadan oylarını kullanabilmelidir” dedi.
Engelli Hakları ve Oy Kullanma Süreci
Aslan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde uygulanan parmak iziyle oy verme sisteminin benzerinin yerel ve genel seçimlerde de hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. “Engelliler, oylarını özgürce kullanamıyorlar. Özellikle evlerinden çıkamayan engelliler, kimle oy kullanacakları konusunda tereddüt yaşıyorlar” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nin Türkiye Anayasası'nda yer aldığını hatırlatarak, bu hakların korunması için gerekli adımların atılması gerektiğini söyledi.
Hukuki Mücadele ve Talepler
Aslan, 1 Temmuz 2015 tarihinden sonra engellilerin refakatçisiz oy kullanamaması durumunda yasal yollara başvuracaklarını da dile getirdi. “Bu konuda mahkeme kararı alarak haklarımızı savunacağız” diyen Aslan, engellilerin oy kullanabilmesi için tüm kesimlere çağrıda bulundu. Siyasi partilerin, engellilerin bağımsız şekilde oy kullanabilecekleri ortamları sağlaması ve bu konuda daha fazla duyarlılık göstermesi gerektiğini vurguladı.
Balıkesir'de Engelliler İçin Oy Kullanma Talebi
Balıkesir'de Türkiye Görme Engelliler Derneği Başkanı, engellilerin özgürce oy kullanabilmesi gerektiğini vurguladı.