Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) verilerine göre, barajda son günlerde yaşanan yağışlar doluluk oranını yüzde 12 seviyelerine yükseltse de, önceki dönemlerde yüzde 10,33'lük bir düşüş gözlemlendi. Barajdaki mevcut su seviyesinin düşük olması, elektrik üretimi yapan firmanın üretim yapamamasına neden oldu. Su seviyesi yüzde 0.65 kotuna gerilediği için hidroelektrik üretimi durdurulmuş durumda. Bu süreçte, Bandırma ve çevresinin içme suyu ihtiyacı, doğrudan barajdan değil, dip savak aracılığıyla Gönen Kumköy Regülatör Terfi İstasyonu’na yönlendiriliyor.
Yağışlar Barajı Canlandırdı
Yetkililerden edinilen bilgilere göre, barajdan saniyede 300 litre su Bandırma’ya ulaştırılmakta. Son yağışlarla doluluk oranı yüzde 10.73'ten yüzde 12'ye yükselirken, uzmanlar kısa vadede tehlike bulunmadığını ancak orta vadede risklerin olabileceğini ifade ediyor. Su Danışmanı Burhan Arıker, bu yıl için Bandırma'da su sıkıntısı beklenmediğini belirtti. Arıker, "Yağışlar baraja can suyu oldu. Mevsim normallerine uygun yağışlar devam ederse su sorunu yaşamayız" dedi.
Acil Durum Önlemleri Alındı
Devlet Su İşleri 25. Bölge Müdürlüğü, olası su sıkıntılarına karşı acil durum pompalarını hazır hale getirdiğini açıkladı. Arıker, Bandırma halkının bu dönemde endişe etmemesi gerektiğini, ancak gelecekte tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, küresel ölçekte su kıtlığı tehlikesine de dikkat çekerek, 2030 yılından sonra su krizinin derinleşeceğini vurguladı.
Arıker, alternatif su kaynaklarının önemine işaret ederek, "Bandırma için deniz suyu arıtılması ve jeotermal kaynakların kullanımı gibi projeler üzerinde çalışıyoruz. Ancak bireysel su kullanım alışkanlıklarının değiştirilmesi ve israfın önlenmesi en önemli adım" dedi.
Altyapı Sorunları Gündemde
Gönen Barajı’ndan Bandırma’ya su taşıyan isale hattının 30 yıllık bir altyapıya sahip olduğunu hatırlatan Arıker, bu hattın deprem riskine karşı gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, orman yangınları ve doğaya yapılan müdahalelerin yağış düzenini bozduğunu ve yağmurun yüzde 37’sinin doğrudan denize düştüğünü vurguladı. Arıker, "Eskiden yağışların önemli bir kısmı yer altına sızarak su kaynaklarını beslerdi. Ancak günümüzde bu durum değişti" ifadelerini kullandı.
Balıkesir'de Gönen Barajı'nda Su Seviyesi Kritik Eşiğe Yaklaştı
Balıkesir'in Gönen ilçesindeki Gönen Barajı'nda su seviyesi kritik düzeyde seyrediyor. Barajda yaşanan düşüşler, Bandırma'nın içme suyu ihtiyacını tehdit ediyor.