Başkan Murat Kaya, "Rekabet Edeceğimiz Ülkeleri Tanımalıyız"

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, dünya genelinde küresel nüfusun sürekli artış gösterirken, tarımın gelişmekte olan ülkelerin büyümesi için büyük fırsatlar sunduğuna vurgu yaparak, “Türkiye olarak tarım sektöründe tıkanık olan kanalları mutlaka açmamız gerekiyor” dedi.

10 Şubat 2020 Pazartesi, 20:31
Başkan Murat Kaya, "Rekabet Edeceğimiz Ülkeleri Tanımalıyız"
-

Borsa Başkanı Murat Kaya, tarımsal üretim ve ticaretin dün olduğunu gibi bugünde ve yarın da çok önemli ve stratejik olmaya devam edeceğini belirterek “Bu nedenle ülkemizde 2023 hedeflerine ilerlerken başlatılacak nitelikli üretim seferberliğinin merkezine tarımı koymak zorundayız.

TUİK verilerine göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre %2,17, bir önceki yılın Aralık ayına göre %16,07, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,07 ve on iki aylık ortalamalara göre %22,74 artış gerçekleşti. Tarımsal üretim alanlarına uzun vadeli olarak bakıldığında hububat ve endüstriyel bitkiler de ekim alanlarımız azalırken, sebze ve ağaç tarımına dayalı meyve üretimlerinin artış gösterdiğini görüyoruz. Sebze ve meyve tarımında ki bu artışı daha çok katma değer üreten bir tarımsal sanayiye geçirirsek artışın olumlu yönlerinden faydalanabiliriz” ifadesini kullandı.
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT
Küresel iklim değişikliğine dikkat çeken ve TUİK’in 2019 yılı bitkisel üretiminde kesinleşen verilerinin de yayınlandığını hatırlatan Kaya “Bitkisel üretim miktarlarında ise, 2019 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %1,4, sebzelerde %3,5, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise %0,3 oranında artış gösterdi. Üretim miktarları 2019 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 63,8 milyon ton, sebzelerde 31,1 milyon ton ve meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 22,3 milyon ton olarak gerçekleşti. Bunun yanı sıra tahıl ürünleri üretim miktarları 2019 yılında bir önceki yıla göre %0,02 oranında azalarak yaklaşık 34,4 milyon ton olarak belirlendi. Bir önceki yıla göre buğday üretimi %5 oranında azalarak 19 milyon ton, arpa üretimi %8,6 oranında artarak 7,6 milyon ton, çavdar üretimi %3,1 oranında azalarak 310 bin ton, yulaf üretimi %1,9 oranında artarak 265 bin ton oldu. Yağlı tohumlardan soya üretimi %7,1 oranında artarak 150 bin ton oldu” dedi.
REKABET EDECEĞİMİZ ÜLKELERİ TANIMALIYIZ
“Türkiye olarak rekabet edeceğimiz ülkeleri tanımalıyız” diyen Başkan Murat Kaya “Borsa heyetimizin geçtiğimiz günlerde URGE projesi kapsamında ‘Rakip Ülke İspanya’ seyahati sırasında kazanımlarımızdan gördüğümüz, ihracatın kur artışına duyarlılığı oldu. Genel ekonomisinin kaynağını turizm oluşturan bir ülkede tarıma verilen önemi yerinde gördük. Üretimden tüketime kadar izledikleri yolu bizde kendimize örnek alarak tarımda tıkanık olan kanalları mutlaka açmalıyız” şeklinde sözlerini tamamladı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Bir Dönem Mersin İdman Yurdu’nda Top Koşturan Kamerunlu Futbolcu Joseph Boum Hayatını Kaybetti
Mersin’in Tarsus İlçesinde Yalnız Yaşayan Suna S. İsimli Kadın Evinde Ölü Bulundu
Mersin’in Erdemli İlçesinde Sandık Dolu Depoda Çıkan Yangın Büyümeden Söndürüldü
Mersin Büyükşehir Belediyesi Erkek Basketbol Takımı (Msk), Pizza Lazza Harem Spor’u 81-92 Mağlup Etti
Mersin’de Düzenlenen Euroleague Fınal Four Sona Erdi, Fenerbahçe Alagöz Holding İkinci Kez Avrupa Şampiyonu
Başkan Seçer’den Sma Hastası Mehmet Ali Bebeğin Kampanyasına Destek: “Mehmet Ali’yi Bir An Önce Tedaviye Göndereceğiz”
Tarsus Doğa Parkı Ve Gençlik Kampı, Bayramda Ziyaretçi Akınına Uğradı
13 – 14 Nisan Hafta Sonu Günleri Mersin’de Nöbetçi Noter Uygulaması Var Mı? 13 Nisan 2024 Cumartesi ve 14 Nisan 2024 Pazar Günleri Noterler Açık mı?
Mersin Büyükşehir Deniz Sporlarında Da Öne Çıkan Bir Kent Olma Yolunda İlerliyor, Babil Su Sporları Merkezi Hizmete Açıldı
Mersin Büyükşehir Otizm Aile Danışma Merkezi’nde ‘Otizm Farkındalık Günü’ Etkinliği Düzenlendi