Başkan Seçer: "Kerbela Haksızlığa Karşı Gelmektir"

Muharrem ayının sona ermesinin ardından Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi tarafından gerçekleştirilen aşure lokması etkinliğine eşi Meral Seçer ile birlikte katılan Başkan Seçer canlarla bir araya gelerek aşure lokmasını paylaştı.

16 Eylül 2019 Pazartesi, 14:53
Başkan Seçer: "Kerbela Haksızlığa Karşı Gelmektir"
-

Seçer etkinlikte yaptığı konuşmasında farklı etnik yapıların, mezheplerin, ırkların yaşadığı Türkiye’de birliğe, beraberliğe, saygıya ve kardeşliğe vurgu yaparak, hoşgörü içerisinde yaşamak gerektiğini ifade etti. Seçer, “Her mezhebe mensup insan ehlibeyte saygı duyar. Ehlibeytin temel felsefesi insan sevgisi, hoşgörü, birlik, beraberlik, yardımseverlik, eşitliktir. Bilgili insan olmak, erdemli insan ortaya çıkarmaktır. Bugün yüreği Allah sevgisiyle çarpan insan, bu değer yargılarını reddetmez. Herkes bu fikirlerde ortaklaşır. Mersin’de her türlü renk var. Kardeşçe bir aradayız. Burası huzur kenti. Biz de bu farklı renkleri muhabbet kepçesi gibi hemhal olarak, iç içe olarak, birbirimizi severek, sayarak ayrıştırmadan sağlıyoruz” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi tarafından gerçekleştirilen aşure lokması etkinliğine eşi Meral Seçer ile birlikte katıldı. Cemevi’nde yaptığı konuşmasında, her renkten insanın yaşadığı Türkiye’de birlik, beraberlik ve hoşgörülü yaşamak gerektiğine vurgu yaparak, “Her mezhebe mensup insan ehlibeyte saygı duyar. Ehlibeytin temel felsefesi insan sevgisi, hoşgörü, birlik, beraberlik, yardımseverlik, eşitliktir. Bilgili insan olmak, erdemli insan ortaya çıkarmaktır. Bugün yüreği Allah sevgisiyle çarpan insan bu değer yargılarını reddetmez. Herkes bu fikirlerde ortaklaşır. Mersin’de her türlü renk var. Kardeşçe bir aradayız. Burası huzur kenti. Biz de bu farklı renkleri muhabbet kepçesi gibi hemhal olarak, iç içe olarak, birbirimizi severek, sayarak ayrıştırmadan sağlıyoruz” dedi.
Mersin Cemevi’nde düzenlenen programa Başkan Seçer’in yanı sıra Mersin Valisi Ali İhsan Su, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, AK Parti Mersin Milletvekili Hacı Özkan, MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, İlçe Kaymakamları ve belediye başkanları, partilerin il ve ilçe yöneticileri, alevi kurumları temsilcileri, Mersin genelinde faaliyet gösteren oda ve dernek başkanları ve yöneticileri katıldı.
Çark-ı Pervaz semah ekibinin Semah gösterisi ile başlayan program zakirlerin deyiş ve nefesleri ile devam etti. Zakirlerin ardından sahne alan Türk Halk Müziği Sanatçısı Güler Duman deyişlerini seslendirdi. Yas-ı Matem’in sona ermesinin ardından kaynatılan aşureler dağıtıldı.
“Kerbala, yüreği Allah sevgisiyle çarpan herkesin üzüntü duyduğu bir olaydır”
İslam tarihinin en önemli olayı olan kırılmanın, ayrışmanın yaşandığı Kerbela’yı 1339 yıl sonra bugün hala acıyla andıklarını ifade ederek konuşmasına başlayan Başkan Seçer, Kerbela’nın çağdaş dünyada önemli dersler veren tarihi bir kırılma noktası olduğuna değindi. Seçer konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Üzerinden 1339 yıl geçmesine rağmen hala 1339 yıl öncenin Hazreti Hüseyin’in ve beraberindeki aile efradının yaşadığı acıyı yaşar gibiyiz, bunu hissediyoruz. Sadece Alevi toplumu değil burada bulunan bulunmayan Türkiye’deki birçok inanç grubunun içerisinde yer alan farklı etnik yapıdan mezhep de olan yüreği Allah sevgisiyle çarpan herkesin üzüntü duyduğu bir olaydır. Her mezhebe mensup insan Hazreti Hüseyin’i sever. Onun için üzülür bugün onun için yas tutar”
“Kerbela, haksızlığa karşı gelmektir”
“Hazreti Hüseyin’in fikirlerini çoğaltmak için mücadele ediyoruz”
Kerbela’da verilen mücadelenin onurlu bir insanlık mücadelesi olduğunu vurgulayan Seçer Hz. Hüseyin’in onurlu insanlık mücadelesini sürdürdüklerini belirtti ve “Kerbela haksızlığa karşı gelmektir. Kerbela onurlu mücadeledir. Hazreti Hüseyin saygı duyulacak bir mücadelenin içerisinden çıkmıştır ve bunun canı pahasına yapmıştır. Bugün Hazreti Hüseyin’i saygıyla anıyor ama zalimi temsil eden Yezid’i lanetle anıyoruz. İnsanlık onurunu yücelten Hazreti Hüseyin’in fikirlerini çoğaltmak için mücadele ediyoruz. İnsanlara işkence eden, kibri, açgözlülüğü ve sadizmi temsil eden Yezidleri tarihten silelim” dedi.
“Herkes ehlibeytin fikirlerinde ortaklaşır”
Türkiye’deki tüm insanların, temeli insan olan ehlibeyt felsefesini özümsediğini sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Her mezhebe mensup insan ehlibeyte saygı duyar. Ehlibeytinin temel felsefesi insan sevgisi, hoşgörü, birlik, beraberlik, yardımseverlik ve eşitliktir. Bilgili insan olmak, erdemli insan ortaya çıkarmaktır. Bugün yüreği Allah sevgisiyle çarpan insan bu değer yargılarını reddetmez. Herkes bu fikirlerde ortaklaşır” ifadelerine yer verdi.
“Hazreti Hüseyin’i insanlık onuruna verdiği mücadele için anıyoruz”
Seçer, Türkiye’nin çok farklı etnik yapılarının, inanç gruplarının, medeniyetlerin insanlarına ev sahipliği yapmış, tarihi kültürel tarihi birikimleri olan kadim topraklar olduğunu ve bu topraklar üzerinde yaşamaktan onur duyduklarını ifade etti. Başkan Seçer, “Ne mutlu ki muazzam bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu topraklar üzerinde bugüne kadar feyz aldığımız Hacı Bektaş’lar, Pir Sultanlar Mevlana’lar Yunus Emre’ler ehlibeytinin o temel kültürüyle yoğrulmuş ve bu fikri aşılamaya çalışmış. Bir olun, birlik olun, iri olun, diri olun, dürüst olun, hoşgörülü olun, sevgi içinde, aşk içinde olun demişler. Hacı Bektaş ‘Okunacak en büyük kitap insandır’ demiş. Bizim yolumuz ilim, irfan, insanlık, birlik, kardeşlik, lâik Cumhuriyet ve Mustafa Kemal Atatürk yolu. İnsanın insanı yapan onun onuru ve şerefidir. Bugün 1339 yıl sonra Hazreti Hüseyin’i acıyla anıyorsak, onun o tarihte insanlık onuruna verdiği mücadele için anıyoruz” şeklinde konuştu.
“Mersin’de her türlü renk var”
Mersin’in yapısını aşure ile benzeştiren Seçer, “Aşure gerçekten farklı lezzetlerin muhabbet kepçesi ile karıştırılması sonucu muazzam bir tatla ortaya çıkarıyor. Mersin’i düşünün herkes burada, Alevisi Sünnisi doğulusu, batılısı, her türlü çeşitlilik var. Her türlü renk var. Müslüman’ı gayrimüslimi kardeşçe bir aradayız. Burası huzur kenti, biz de bu farklı renkleri o muhabbet kepçesi gibi hemhal olarak, iç içe olarak, birbirimizi severek, sayarak ayrıştırmadan sağlıyoruz” dedi.
“Türkiye’de alevi toplumunun beklentileri karşılık bulmadı”
Türkiye’de alevi toplumunun yıllardır süregelen sorunları olduğunu ifade eden Seçer, “Hasan Kılavuz dedemden bugünün anlamına ilişkin bizleri, tüm bürokratlarımızı yakından ilgilendiren, alevi canların bugünkü laik cumhuriyet yöneticilerinden taleplerini dinledik. Parlamentoda milletvekilliği görevinde bulunduğum yıllarda bu konuya ilişkin yasal çalışmalara, o dönemdeki Sivil Toplum Kuruluşu ve alevi inanç önderlerinin de katıldığı birçok çalışmaya şahitlik ettim. O dönemlerde gerçekten son derece umutluyduk. Alevi toplumunun beklentileri karşılık bulacakmış gibi bir hava esiyordu. Ama ne olduysa bugünlerde yine alevi toplumu aynı taleplerle siyasiler karşısına çıkıyor. Türkiye’de bu anlamda değişen bir şey yok” ifadelerine yer verdi.
“Savaş, açlık, sefalet, baskı, hukuksuzluk istemiyoruz. Adalet istiyoruz”
Konuşmasını tüm siyasilere önemli mesajlar vererek bitiren Başkan Seçer, “Savaş, açlık, sefalet, baskı, hukuksuzluk istemiyoruz. Adalet istiyoruz. Biz görev yaparken bu görevde kalma pahasına sizleri ayrıştırmak ötekileştirmek düşmanlaştırmak gibi bir Yezidi duygumuz olamaz. Olmayacaktır da. Bugün hep beraber aşureyi kardeşçe karşılayacağız. Bugün burada olmaktan son derece mutluyum, huzurluyum, keyifliyim. Muharrem orucunuz kabul olsun. Muharrem ayı tüm dünyaya barış huzur kardeşlik getirsin” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor