Başkan Seçer: "Temel Amacımız Dezavantajlı Gruplar İçin Yeni Politikalar Üretmek"

UCLG-MEWA’da Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlığını yaptığı Sosyal İçerme Komitesi Başkanlık Divanı toplantısı, Başkan Seçer’in ev sahipliğinde gerçekleşti.

12 Ekim 2019 Cumartesi, 10:05
Başkan Seçer: "Temel Amacımız Dezavantajlı Gruplar İçin Yeni Politikalar Üretmek"
-

Sosyal İçerme Komitesi’nde dezavantajlı gruplar için önemli çalışmalar yapacaklarını, yeni kararlar alarak yeni politikalar oluşturacaklarını vurgulayan Seçer, “Temel amacımız sosyal içerme kavramının da içeriği olan bu kitleleri topluma entegre etmek, etkin yurttaş haline getirmek. Kentlerimizi yöneten başkanlar, siyasetçiler olarak onların yaşamlarını kolaylaştıracak yeni yasalar yapmak, yeni kararlar almak ve yeni politikalar üretmek bizim görevimiz olacak. Umut ediyorum bunu hep beraber başaracağız” dedi.
Başkan Seçer, Sosyal İçerme Komitesi’nin odak noktası olan kadın, çocuk, engelli ve mülteciler gibi dezavantajlı gruplar için önemli çalışmalar yapacaklarını ifade ederek, Büyükşehir Belediyesi olarak dezavantajlı grupları çalışmalarının merkezine koyduklarını kaydetti. Mersin’in önemli sorunlarının başında gelen Suriyeli misafirler konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Seçer, komitede sosyal entegrasyonu sağlayacak faaliyetlere de yer vereceklerini söyledi.
Toplantıda, komitenin 2019-2022 yılları arası faaliyet programı ve stratejik yol haritası belirlendi. Komite bünyesinde göç konusunda etkin faaliyetler yürütmek adına “Göç Görev Gücü” kurulması kararlaştırıldı. Ayrıca, engelli dostu kentler kurmanın gerekliliği hakkında farkındalık oluşturmaya yönelik çalışmaların yapılması gerektiği konusunda kararlar alındı.
Yerel yönetimler arasında işbirliği oluşturarak, dünya genelindeki yerel yönetimleri bir şemsiye altında toplayan UCLG’nin 9 bölge teşkilatından biri olan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler, Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA) Sosyal İçerme Komitesi Başkanlık Divanı Toplantısı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in ev sahipliğinde gerçekleşti.
Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlığını yaptığı Sosyal İçerme Komitesi’nin Başkanlık Divanı Toplantısı’nda konuşan Seçer, Sosyal İçerme Komitesi’nde dezavantajlı gruplar için önemli çalışmalar yapacaklarını, yeni kararlar alarak yeni politikalar oluşturacaklarını ifade ederek, “Temel amacımız sosyal içerme kavramının da içeriği olan bu kitleleri topluma entegre etmek, etkin yurttaş haline getirmek. Kentlerimizi yöneten başkanlar, siyasetçiler olarak onların yaşamlarını kolaylaştıracak yeni yasalar yapmak, yeni kararlar almak ve yeni politikalar üretmek bizim görevimiz olacak. Umut ediyorum bunu hep beraber başaracağız” dedi.
Başkan Seçer, Sosyal İçerme Komitesi’nin odak noktası olan kadın, çocuk, engelli ve mülteciler gibi dezavantajlı gruplar için önemli çalışmalar yapacaklarını vurgulayarak, Büyükşehir Belediyesi olarak da dezavantajlı grupları çalışmalarının merkezine koyduklarını kaydetti. Mersin’in önemli sorunlarının başında gelen Suriyeli misafirler konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Seçer, komitede sosyal entegrasyonu sağlayacak faaliyetlere de yer vereceklerini söyledi
Başkan Seçer’in başkanlığında yapılan Divan Toplantısı’na, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Evrim, Lübnan Saida Belediyesi Meclis Üyesi Mohamed El Baba, Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Fatma Hoşgöz, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ahmet Haşim İnan, Türkiye Belediyeler Birliği Proje ve Finansman Birimi Uzmanı Tuğba Ereken, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür-Sosyal İşler Daire Başkanı Fatma Yanık, Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Serdal Gökayaz, UCLG-MEWA proje sorumluları ve asistanları katıldı.
“Sosyal içerme günümüzde son derece önemli bir konu”
Sosyal İçerme Komitesi Başkanlık Divanı Toplantısı’nın açılışında konuşan Başkan Seçer, Mersin gibi bir kentin başkanı olmaktan ve UCLG-MEWA üyelerini Mersin’de ağırlamaktan onur duyduğunu ifade etti.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlığını yaptığı Sosyal İçerme Komitesi’nde önemli faaliyetler yürüterek, hem Mersin’e hem de UCLG-MEWA oluşumuna önemli katkılar sağlayacaklarını belirten Seçer, “Sosyal içerme günümüzde son derece önemli bir konu. Bu konunun komitesi de son derece önemli bir komite. Bu masa etrafında bulunan özellikle Türkiye, Ortadoğu, Arap yarımadası gibi gelişmekte olan toplumların devlet yapılarının, sistemlerinin yerli yerine oturmadığını düşünürsek, başlıca sorun sosyal içerme konusu. Tüm bunları göz önünde bulundurursak, dezavantajlı grupların yaşadığı olumsuzlukları daha net anlayabiliriz” dedi.
“Büyükşehir olarak dezavantajlı gruplara odaklanıyoruz”
Sosyal içerme konusunu Türkiye ve Mersin özelinde değerlendirmek istediklerini sözlerine ekleyen Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin’de bulunan dezavantajlı gruplar üzerine yoğunlaştıklarını belirtti. Başkan Seçer, “Biz iç savaştan kaçarak Türkiye’de yaşama tutunmaya çalışan ve sayıları 400 bine ulaşan Suriyeliler’le birlikte yaşıyoruz. Bunun yanı sıra dezavantajlı gruplar içerisinde önemli bir yere sahip olan engelliler, Mersin nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Bunun yanı sıra dezavantajlı gruplar içerisinde bizim belediye olarak odaklandığımız, özel olarak onlar adına Daire Başkanlığı kurduğumuz kadın, çocuk, aile gibi yapıların da önemli sorunlar yaşadığını söyleyebilirim” diye konuştu.
“Sosyal İçerme Komitesi’nde temel amacımız dezavantajlı gruplar için yeni politikalar üretmek”
Bu kitlelerin yaşadığı sorunların Mersin’in sosyo-ekonomik yapısından kaynaklı olduğunu ifade eden Seçer, “Sosyo-ekonomik dengesizlikler bize önemli sorunlar olarak geri dönüyor. Bu sebeple bu dönem başkanlığını yapacağım Sosyal İçerme Komitesi’nin kentim adına da önemli yararlar sağlayacağını düşünüyorum. Temel amacımız sosyal içerme kavramının da içeriği olan bu kitleleri topluma entegre etmek, etkin yurttaş haline getirmek. Kentlerimizi yöneten başkanlar, siyasetçiler olarak onların yaşamlarını kolaylaştıracak yeni yasalar yapmak, yeni kararlar almak ve yeni politikalar üretmek bizim görevimiz olacak” dedi.
“Personel rejiminde kadın ağırlıklı bir kadro kurmak istiyorum”
Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde toplam 24 daire başkanlığından 10’unda kadın daire başkanı bulunduğuna değinerek, personel rejiminde kadın ağırlıklı bir kadro kurmak istediğinden söz etti. Seçer, “Yüzde 50’yi yakalamak üzereyiz. Bundan sonra da özellikle uygulayacağım personel rejiminde kadın ağırlıklı bir kadro kurmak istiyorum. Geçtiğimiz hafta Park ve Bahçeler ve Çevre Koruma Daire Başkanlığı’na aldığımız personellerin tamamı kadınlardan oluşuyor. Otobüs filomuza kazandıracağımız 100 yeni otobüs için şoför alımı yaparken de ağırlıklı olarak kadınları tercih edeceğiz” dedi.
“Kadınların aldıkları görevi erkeklere göre daha iyi yaptıklarını düşünüyorum”
Bundan sonraki süreçte de, karar alma mekanizmalarında, kadınlara daha fazla öncelik tanıyacağını dile getiren Seçer, “Yine bundan sonraki süreçte belediyemizde karar alma mekanizmalarında, eşitler arasında tercih yaparken kadınlara daha avantaj sağlayacağım, inisiyatif kullanacağım. Kadınlar aldıkları görev ve sorumluluğu erkeklere göre daha iyi yapıyorlar. Bu düşüncelerim, bir anlamda farkında olmadan dezavantajlı grup olarak kabul edilen kadınlara da bir pozitif ayrımcılık olmuş oluyor” diye konuştu.
“Bu toplulukların kısa bir süre sonra kendi ülkelerine dönme ihtimallerinin olmadığını bilmemiz lazım”
Konuşmasında kentin önemli bir sorunu haline gelen Suriyeli misafirler konusuna da değinen Seçer, “Suriye'ye komşu olan ülkeler içerisinde Lübnan’dan sonra en fazla yükü çeken ülke Türkiye diye biliyorum. Türkiye'de de başta Şanlıurfa, Kilis, Adana, Mersin, yani bu güney hinterlandında, Suriye’ye sınırı olan tüm şehirler son derece önemli yük altında. Önemli sorunlar yaşıyoruz ve bu toplulukların kısa bir süre sonra kendi ülkelerine dönme ihtimallerinin olmadığını bilmemiz lazım. Onun için bu sorunu çok daha farklı bir bakış açısıyla görmemiz gerekiyor. Birçok konuyu ekonomik desteklerle çözebiliriz” ifadelerini kullandı.
“Göçlerden kaynaklı sürpriz nüfus artışları, kentlere önemli yükler getiriyor”
Türkiye’nin çok zengin bir ülke olmadığını anlatarak, belediyelerin merkezi bütçeden gelen paylar ve kendi öz gelirleriyle, kendi öz nüfuslarına zor hizmet verebildiğinin altını çizen Seçer, “Göçlerden kaynaklı sürpriz nüfus artışları, kentlere önemli yükler getiriyor. Bu yüklerle baş edilemeyişi de önemli toplumsal sorunları yaratıyor. Örneğin Mersin çevre sorunları ile karşı karşıya. Belediye kendi öz gerçek nüfusuna göre birçok yatırım yapmış ama birdenbire sürpriz bir nüfus artışı ile karşılaşınca kapasite yetersiz kalmış. Bu konuda özellikle Ortadoğu'daki sorunların kaynağı olan Batılı ülkelerin himmeti ya da yardımı değil, zorunlu olarak buralara fon aktarmaları gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
“Suriye’de silahı ben satmadım, onlar sattı”
Belediye Başkalığı görevine geldiği ilk zamanlarda The Economist Dergisi’ne verdiği röportajda söylemlerinin nasıl farklı bir biçimde çevrildiğinden söz eden Seçer, “Belediye Başkanı olduğum ilk zamanlarda The Economist Dergisi benimle röportaj yaptı. Suriyeli misafirlerin kentim için önemli bir sorun yarattığını söyledim. Seçim kampanyası boyunca hemşerilerimin bu konuda önemli şikayetlerini dinlediğimi dile getirdim. Bunun dergideki haber karşılığı ‘Sosyal Demokrat Bir Belediye Başkanından Faşizan Söylemler’ başlığı oldu. Çok manidar. Avrupa basınında bu sözlerimiz faşizan söylemler olarak değerlendiriliyor. Avrupalılar, Batılılar ilginç insanlar. Suriye'de savaşı ben çıkarmadım, onlar çıkardı. Silahı ben satmadım onlar sattı. Çocukların katledilişini onlar izledi, onlar tezgahladı. Ama onlar demokrat oldu, bizler faşist olduk. Yükü biz çekiyoruz. Şimdi böyle bir tablo ile karşı karşıyayız, gerçekten önemli bir yük çekiyoruz” diye konuştu.
“Komitemizde yapılan toplantılar bize kılavuz olacak”
Geçtiğimiz günlerde de Fransız Kalkınma Ajansı’nın kendilerini ziyaret ettiğini belirten ve Suriyeli misafirler konusundaki düşüncelerini onlara da aktardığını dile getiren Seçer, “Bu konuda da müzakerelerimiz devam ediyor. Onların bu konuda hassas olmalarını talep ettim kendilerinden. Bir çok konu ile belli ki boğuşmamız devam edecek. Bunları çözmek için de elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Tabii bizim komitemizde de yapılan toplantılar, değerlendirmeler bize de önemli bir kılavuz ve gösterge olacak” ifadelerini kullandı.
Mehmet Duman: “Mersin Büyükşehir’in liderliğinde bölgemize yönelik önemli faaliyetler gerçekleştireceğiz”
UCLG-MEWA’nın Genel Sekreterliği görevini sürdüren Mehmet Duman ise UCLG-MEWA’nın komiteleri ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sosyal İçerme Komitesi’nin genişleme ve faaliyetlerini yaygınlaştırma aşamasında olduklarını ifade ederek, bu aşamada Mersin Büyükşehir Belediyesi ile önemli yol kat edeceklerini belirten Duman, şöyle devam etti:
“Mersin Büyükşehir’in liderliğinde bölgemize yönelik önemli faaliyetler gerçekleştireceğimize inanıyorum. Vahap Başkanımız belediyenin değişik departmanlarından arkadaşlarımızı davet etmiş. Sadece Başkan düzeyinde değil personel düzeyinde sosyal içerme komitesine liderlik etme arzunuzun bir göstergesidir. Bizim teşkilatımız zor bir bölgede iş üretmeye çalışıyor. Zaten bu zor bölgelerde başarıyı elde edersek dünyanın bütün sorunları çözülmüş olur. Biz dertlerin paylaştıkça azalacağına, sevgimizin de paylaştıkça çoğalacağına inanıyoruz. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer liderliğinde sadece Türkiye’ye yönelik değil, bölgemize yönelik sosyal içerme alanında hayırlı, verimli çalışmalar yapacağımıza inanıyorum. Büyükşehir Belediyesi’ne nazik ev sahipliği için en kalbi şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.
Sosyal İçerme Komitesi Başkanlık Divanı Toplantısı’nda önemli kararlar alındı
Toplumun tüm katmanlarının talep ve ihtiyaçlarını önceleyen, insan merkezli, katılımcı ve çoğulcu bir yönetim anlayışıyla insan haklarını temin edecek yenilikçi yerel politikalar oluşturmak için politika tartışmalarını, deneyim paylaşımını ve müşterek bilgi üretimini teşvik etmek amacıyla kurulan Sosyal İçerme Komitesi, insan, kent, konut, göç ve toplumsal çeşitlilik ve katılımcı demokrasi alanlarına odaklanıyor.
Sosyal içerme, katılımcı demokrasi ve insan hakları konusunda Dünya Teşkilatı’nın ortak sesi olmayı amaçlayan komitenin Başkanlık Divanı Toplantısında komitenin 2019-2022 yılları arası faaliyet programı ve stratejik yol haritası belirlendi. Komite bünyesinde göç konusunda etkin faaliyetler yürütmek adına ‘Göç Görev Gücü’ kurulması kararlaştırıldı.
Engelli dostu kentler kurmanın gerekliliği hakkında farkındalık oluşturmaya yönelik çalışmaların yapılması gerektiği konusunda da kararların alındığı toplantıda, komitenin çalışmalarına farkındalık oluşturmak adına yapılması gerekenler konuşuldu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti