Batman’ın Sason ilçesine bağlı Yücebağ beldesinde, yaklaşık 21 yıl önce yaşanan bir kan davası, birçok ailenin birbirine dargın kalmasına neden olmuştu. Ancak, bu küskünlük belde belediyesi tarafından başlatılan el sanatları kursuyla son buldu. Edinilen bilgilere göre, 21 yıl önce meydana gelen olaylar sonucunda aileler arasında süregelen husumet, 3 yıl önce aşiret liderlerinin araya girmesiyle kısmen aşıldı. Fakat, birçok aile hala birbirleriyle iletişim kurmuyordu. 2009 yılında Saadet Partisi'nden belediye başkanı seçilen Atilla Çetinkaya, bu durumu değiştirmek için harekete geçti.
Başkan Çetinkaya, Belediye ve İş-Kur İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, 'Kültür Merkezi El Sanatları' projesini geliştirdi. Proje kapsamında, belediyenin bir salonu el sanatları kursu için tahsis edildi. Kursa katılan 36 kadın, 6 ay boyunca el sanatları eğitimi aldı. Bu süreçte, aileler arasındaki küskünlükler unutularak, yeni dostluklar kuruldu.
Kursiyerlerin hazırladığı el sanatları sergisi, Sason Kaymakamı Tekin Dündar, Yücebağ Belediye Başkanı Atilla Çetinkaya ve diğer katılımcıların katılımıyla gerçekleştirildi. Program sırasında kursiyerler ve belde sakinleri halay çekerek, hem kursu başarıyla tamamlamalarını hem de husumetin sona ermesini kutladı. Başkan Çetinkaya, beldenin geçmişte kan davası ve düşmanlıkla anıldığını, bu durumun kendilerini rahatsız ettiğini belirtti.
Çetinkaya, "Seçildiğimizde işimiz insanlara hizmet etmekti, ama aynı zamanda huzuru sağlamak için neler yapabileceğimizi düşündük" dedi. Babasını da kan davasında kaybettiğini ifade eden Çetinkaya, "Bu beldeyi husumetten kurtarmak için çaba gösterdim. Barış sağlandı, ancak insanların bir araya gelmesi gerekiyordu" şeklinde konuştu.
Kursiyerlerden Sevim Onutçu, yıllardır aynı beldede yaşayan insanlarla dargın olduklarını belirterek, bu proje sayesinde bir araya gelme fırsatı bulduklarını dile getirdi. Onutçu, "Artık hepimiz bir aile olduk. Beldemize huzur geldi" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Mersin Haber + IHA