Bitlis’te uzun süredir devam eden dondurucu hava koşulları, bölgedeki doğal güzellikleri etkileyerek, göllerin tamamen buzla kaplanmasına neden oldu. Özellikle Nemrut Krater Gölü, Aygır, Nazik ve Arin gölleri, kalın bir buz tabakasıyla kaplandı ve bu durum, göz alıcı manzaralar oluşturdu. Hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesiyle birlikte, göllerin yüzeyleri adeta birer doğal tabloya dönüştü.
Donmuş göller, hem doğa fotoğrafçıları hem de meraklı vatandaşlar için ilgi çekici hale geldi. Eşsiz manzaralar, havadan ve karadan görüntülenerek, kış mevsiminin etkilerini gözler önüne serdi. Ayrıca kent genelinde yer alan şelaleler, sazlıklar ve göletler, kışın sert yüzünü yansıtan etkileyici görüntülere sahne oldu. Özellikle donmuş su yüzeyleri ve buz tutan sazlıklar, Bitlis’in doğal güzelliklerini farklı bir estetikle ortaya koyarak, bölgenin kış turizmi açısından değerini artırdı.
Bölgedeki doğal güzellikler üzerine değerlendirmelerde bulunan Anadolu Sualtı Araştırmaları ve Sporları Derneği Temsilcisi Dr. Cihan Önen, ocak ayının Bitlis için yılın en soğuk dönemlerinden biri olduğunu belirtti. Bitlis’in çok sayıda göl, sazlık ve sulak alana sahip olduğunu vurgulayan Önen, bu alanların sert kış şartlarında tamamen donarak eşsiz görüntüler oluşturduğunu ifade etti. Dr. Önen, ayrıca Bitlis’in Mutki ilçesinde yer alan Gümüşkanat Şelalesi’nin Türkiye’nin en yüksek şelalelerinden biri olduğunu hatırlatarak, bu tür doğal alanların kış mevsiminde kartpostalları andıran manzaralara dönüştüğünü söyledi.