Bursa, şubat ayında mevsim normalleri üzerinde yağış alırken, mart ayında da ilkbahar yağmurlarını bekledi. Mart ayı, uzun yıllar yağış ortalaması metrekareye 70 kilogram olan Bursa'da, 92,8 kilogram yağışla geçti. Gürsu ilçesi 61,6, Kestel ise 72 kilogram yağmur aldı. Özellikle son günlerde etkili olan sağanak yağışlar, Gürsu ve Kestel'deki birçok meyve bahçesi ve sebze tarlasını su altında bıraktı.
Sulama kooperatifleri, bahçelerdeki suyu pompalarla kanala aktarmaya çalışsa da, kanallarda su alacak yerin bulunmaması ve yağışların devam etmesi çiftçileri endişelendiriyor. Gürsu’nun Karahıdır Mahallesi’ndeki kanalların taşması sonucu yüzlerce şeftali ve armut bahçesi su içinde kaldı.
Karahıdır çiftçilerinden Zafer Altın, arazilerin büyük bölümünün su altında olduğunu belirterek, “Tam çiçek açtığı zaman böyle oldu. Meyve hastalıklarına karşı mücadele zamanı. Çamurda bata çıka çalışıyoruz, ilaçlama yapıyoruz. Suyun uzun kalmaması lazım. Bir hafta 10 gün kalırsa su ağaçlar kurur” dedi.
Altın, kritik bir zamanda olduklarını vurgulayarak, bu dönemi zararsız atlatmaya çalıştıklarını ifade etti. Yağışlardan önce 10 dönüm dereotu ektiğini belirten Altın, “Su altında kaldı, çürüdü, olmaz artık. 100 bin liraya yakın masrafım var. Mazotu, gübresi ve tohumu derken tüm masraf suyla gitti. Sular çekildikten sonra roka, dereotu ya da marul ekeceğim” açıklamasında bulundu.
Armut bahçesine ilaçlama yapan üretici Turgay Koç ise yaşadıkları zorluklara dikkat çekti. Koç, “Traktörlere, bize, çiftçiye, meyve ağaçlarına yazık. 9 dönüm armut bahçemin büyük bölümü su altında. Bir hafta 10 gün su çekilmezse kuruyacak. Önümüzdeki günler de yağışlı görünüyor, çaresiziz” dedi.
Koç, böyle bir su baskınını yakın zamanda hatırlamadığını belirtti. “Geçen yaz yangın çıktı. Dağımızda ne kadar ağaç, çalılık varsa yandı. Çalılar suyu tutuyordu, kabak gibi açıldı dağımız. Yağmur doğrudan aşağıya geliyor artık. Buna çözüm bulunmalı” diye ekledi.
