Bursa'da BUSKİ Genel Kurulu, su tarifelerinde önemli değişiklikler için toplandı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıda, su tarifesi kademe değişiklikleri ve evsel katı atık toplama bedellerinin su faturalarından çıkarılması gibi öneriler değerlendirildi. Genel kurulda, sunulan önergeler Plan ve Bütçe Komisyonu’nda incelendikten sonra oy birliğiyle kabul edildi.
Alınan karara göre, su tarifesinde birinci kademe 0-12 metreküpten 0-15 metreküpe, ikinci kademe 13-20 metreküpten 16-20 metreküpe çıkarıldı. Üçüncü kademe ise 21 metreküp ve üzeri olarak sabit kaldı. Ayrıca, fatura içerisindeki bakım bedeli de kaldırıldı. 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren su faturalarına dâhil edilen evsel katı atık toplama ve bertaraf bedelleri de artık faturalardan çıkarılacak. Bu değişiklikler, 1 Haziran 2026 itibarıyla yapılacak endeks okumalarında geçerli olacak.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şahin Biba, su kullanımında 15 metreküpe kadar olan tüketim seviyesinin, nüfusun 87'sine denk geldiğini belirtti. Bu durumun Bursa'nın büyük bir kısmını kapsadığını ifade eden Biba, yapılan düzenlemeyle 15 metreküp su tüketenler için yüzde 28 indirim sağlandığını açıkladı. Daha az su kullanan vatandaşlar için ise yüzde 35 indirim uygulanacak. Ayrıca, 25 metreküp üzerinde su tüketenler için de yüzde 13 indirim yapılacak. Bu indirimlerin BUSKİ'nin maliyetine 1,5 milyon lira etki edeceği belirtildi.
Başkan Vekili Biba, su faturalarıyla ilgili olarak sık sık geri dönüş aldıklarını söyledi ve vatandaşların taleplerini haklı bulduğunu ifade etti. Biba, suyun sadece günlük yaşamın bir parçası değil, aynı zamanda geleceğin en önemli kaynağı olduğuna dikkat çekti. İklim değişikliklerinin ve artan nüfusun suyun değerini yeniden gözler önüne serdiğini belirten Biba, artık suyun sınırsız bir kaynak olarak düşünülmemesi gerektiğini vurguladı.
Musluktan akan her damlanın büyük bir emek ve maliyet içerdiğini belirten Biba, su tasarrufunun sadece bireysel değil, toplumsal bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Belediyelerin de altyapı kayıplarını azaltma, kaçak ve israfın önüne geçme gibi görevleri olduğunu dile getirdi. Su bilincinin artırılması gerektiğini vurgulayan Biba, çocukların küçük yaşta suyun değerini öğrenmelerinin önemine dikkat çekti. Alınacak tedbirlerin, gelecekte yaşanabilecek su krizlerinin önüne geçeceğini belirtti.
Biba, tasarruf edilen her damlanın gelecek nesillere bırakılacak değerli bir miras olduğunu söyledi. Bursa'da suyla ilgili ayrı bir politika izlenmesi gerektiğini ifade eden Biba, yapılan her çalışmanın merkezinde su olması gerektiğini belirtti. Bugün barajların doluluk oranının yüzde 100 seviyesinde olduğunu ifade eden Biba, bu durumun sınırsız bir kaynak olmadığını vurguladı. Büyükşehir Belediyesi'nin bu düzenlemeleri, vatandaşların cebine yansıyarak rahatlatacağını ve BUSKİ'nin sürdürülebilirliğini dikkate alan bir yaklaşım olduğunu söyledi.
