Bursa'da Doğu Türkistan Gerçeği Konuşuldu

Bursa Stratejik Araştırmalar Grubu'nun (BİSAG) toplantısında Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri masaya yatırıldı.

Bursa'da Doğu Türkistan Gerçeği Konuşuldu
Bursa Stratejik Araştırmalar Grubu'nun (BİSAG) toplantısında Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri masaya yatırıldı.
Bursa'nın Nilüfer ilçesinde düzenlenen toplantıda, dönem başkanı Ekrem Alfatlı, Doğu Türkistanlıların maruz kaldığı zulmü vurguladı ve bu gerçeği her platformda dile getireceklerini ifade etti. Alfatlı, Çin ile olan dış ticaret açığının da dikkat çekici boyutlara ulaştığını belirtti.

Toplantının İçeriği
Toplantının konuğu olan Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erkin Emet, Çin'in Uygur Türklerine yönelik uyguladığı baskıcı politikalar hakkında bilgiler verdi. Emet, Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerinin uluslararası hukuk açısından kabul edilemez olduğunu dile getirerek, toplama kamplarında uygulanan baskı ve zorunlu eğitim programlarının halkı kimliksizleştirmeyi amaçladığını vurguladı. Ayrıca, Emet, Çin hükümetinin Uygurları alkol ve içki tüketimine zorladığını, kabul etmeyenlerin ise radikal ilan edilerek kamplara gönderildiğini aktardı. Kendi akrabalarının da kamplarda olduğunu belirten Emet, bu durumun aileleri ve toplumu derinden etkilediğini ifade etti.

Uygur Türklerinin Durumu
Çin kaynaklarına göre 7,5 milyon kişinin toplama kamplarına götürüldüğünü söyleyen Emet, bu kamplarda intihar vakalarının da yaşandığını belirtti. Emet, Doğu Türkistan meselesinin sadece Uygur Türklerinin değil, tüm Türk dünyasının ortak meselesi olması gerektiğini dile getirerek, tarihte benzer acıları yaşayan Çinlilerin, bugün Uygur Türklerine zulmettiğine dikkat çekti. Toplantı, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından Prof. Dr. Emet’in kitap imzalamasıyla sona erdi.
Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin