Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) tarafından yürütülen proje, Bursa'nın zeytinliklerinden çıkan budama atıklarını tarımda kullanılabilir yeni bir ürüne dönüştürmeyi hedefliyor. Zeytin budama işlemi sonrası ortaya çıkan dallar, "akıllı hidrojel" adı verilen özel bir malzemeye dönüştürülerek toprağın suyu daha iyi tutmasına yardımcı oluyor. Proje, BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Sevgi Kemeç Aslan tarafından yürütülmekte, Prof. Dr. Derya Ünlü ise danışmanlık yapmaktadır. Bu çalışma, hem atıkların değerlendirilmesine hem de kuraklıkla mücadelede katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Atıklar Ekonomik Değere Dönüşüyor
Proje kapsamında, her yıl zeytin üretimi sonrası ortaya çıkan ve genellikle yakılan ya da çöpe giden dallar geri kazanılmakta. Bu dallardan elde edilen lifler, gelişmiş teknoloji ile işlenerek su tutma kapasitesi yüksek hidrojel malzemelere dönüştürülüyor. Bu sayede toprak, suyu daha uzun süre koruyabiliyor.
Kuraklık Koşullarında Bitki Gelişimi
Geliştirilecek akıllı malzemenin, yalnızca suyu tutmakla kalmayıp bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinleri toprağa kontrollü bir şekilde vermesi sağlanacak. Proje Yürütücüsü Sevgi Kemeç Aslan, "Böylece su israfını azaltacak ve gübre kullanımını daha verimli hale getireceğiz. Bu sistem sayesinde kuraklık koşullarında bile bitkiler sağlıklı bir şekilde büyüyebilecek" şeklinde açıklamalarda bulundu.
Çiftçilere Ekonomik Destek
Bu çalışma, tarımsal atıkların yeniden değerlendirilmesi ile doğaya katkı sağlarken, çiftçilerin maliyetlerini de düşürmeyi hedefliyor. Ayrıca, iklim değişikliğinin tarım üzerinde yarattığı olumsuz etkileri azaltabilecek bir çözüm sunması bekleniyor. Projeden elde edilecek sonuçların, ilerleyen dönemlerde tarımda daha yaygın olarak kullanılması ve özellikle kurak bölgelerde üretime destek olması hedefleniyor.
BTÜ Rektörü'nden Destek
Üniversite bünyesinde gerçekleştirilen bu tür yenilikçi çalışmaların hem bilimsel hem de toplumsal açıdan büyük önem taşıdığına dikkat çeken BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, "Zeytin gibi köklü bir tarım değerimizi bilim ve teknoloji ile birleştirerek katma değeri yüksek ürünler haline getiren akademisyenlerimizi tebrik ediyorum" dedi.
