Büyükşehir ‘Arı’ Gibi Çalışıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen projeler, üreticinin yüzünü güldürürken, ilk sağımı yapılan ‘Ballı Proje’ beklentilerin üzerine çıkarak, üretim sevincini ikiye katladı.

20 Eylül 2017 Çarşamba, 14:34
Büyükşehir ‘Arı’ Gibi Çalışıyor
-

Büyükşehir Belediyesi’nin ‘arı’ gibi çalıştığını ifade eden üreticiler, bu projelerin giderek yaygınlaşmasını ve herkesin kazanmasını istiyor.
Kadın üreticiler arıcı oluyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın sayısız projelerinden biri olan arıcılık ile ilgili çalışmalar meyvelerini topluyor. 2016 yılında Alata Bahçe Kültürleri Enstitüsü Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen “Kırsal Alanlarda Yaşayan Kadın Üreticileri Mersin Arıcılığına Kazandırma” projesi kapsamında 80 kadın üreticiye 160 tanesi arılı olmak üzere toplam 240 adet arı kovanı dağıtımı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, maskeden arıcı körüğüne, el demirinden fenni kovana kadar birçok ayrıntıyı da Mersinli üreticilerin hizmetine sundu. Proje kapsamında arıcılık sertifikası olan kadın üreticilere yeni iş imkanları oluşturulmasına ve özellikle kadın üreticilerin ev ekonomisine katkı sağlamalarına imkan sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 2017 yılında hayata geçirdiği “Kadın Üreticilere Ballı Proje” isimli çalışmayla da 40 kadın üreticiye 160 tanesi arılı olmak üzere toplam 240 adet arı kovanı dağıtımı gerçekleştirdi. Destekler sayesinde 5 ay gibi kısa sürede kovan başına 5 kilogram bal üretimi gerçekleştiren üreticiler, Büyükşehir Belediyesi’nin kadın üreticilerin yanında olarak arıcılık faaliyetlerine katkıda bulunmaya devam etmesini istiyor.
“Arıcılık ile kazanmaya başladık”
Geçmiş yıllarda çiftçilikle uğraşan ancak yaptığı üretimle elde ettiği gelirin ilaç ve gübre parasına bile yetmediğini ifade eden Erdemli’nin Şahna Mahallesi’nden kadın üretici Selvinaz Ersoy, arıcılık sayesinde para kazanmaya başladıklarını belirterek, projeyi hayata geçirenlere teşekkür etti. Ersoy, “Arıcılık için Büyükşehir Belediyesi’nin projesi olduğunu öğrendik ve başvuruda bulunduk. Başvurumuzu olumlu değerlendirip kovan verdiler. Biz de iyi baktık ve öğrettikleri gibi bakımlarını yaptık. Şu anda sağım çok iyi durumda. Bir sefer sağım yaptık ve kovan başına 5’er kilo bal aldık. Şimdi ikinci sağıma geçeceğiz ve bu sağımda daha çok bal alacağız. Burhanettin Kocamaz başkanımıza teşekkür ederiz. Sağ olsunlar, Allah razı olsun. Daha önceden de çiftçilik yapıyorduk. Domates, şeftali, üzüm yetiştiriyorduk ama hiç para kazanamadık. İlacını gübresini ödeyemiyorduk. Ama şimdi arıcılıktan kazanmaya başladık ve Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle daha da büyütmek istiyoruz. Çok memnunuz, inşallah mahallemizdeki herkes faydalanır”diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimleriyle arı gibi çalıştığını ifade eden Sefa Ersoy da “Arıcılığa bu sene başladık. Köyümüzde iki kişi bu projeye başvurdu ve ikisine de çıktı. Allah Burhanettin Kocamaz’dan razı olsun. Allah izin verirse küçük çapta başladığımız arıcılığı, yeni senelerde daha da çoğaltacağız. Başkanımızın böyle projeler yapmasından çok memnunuz. Keşke daha önceki belediye başkanları da böyle projeler üretseydi. Arıcılık ilgilenen için iyi bir gelir. Biz de iyi baktık ve güzel gelir elde ettik. Oğul arılar büyüyünce 5’er kilo aldığımız bal oranı 20’şer kiloya çıkacak. Allah başkanımızdan razı olsun. Bizi kilometrelerce uzakta yalnız bırakmadı ve destek oldu. Allah razı olsun arı gibi çalışıyorlar. Biz arı aldık ama bazı yerlerde keçi bile dağıtmışlar. Dört koldan bütün birimleriyle bizlerin iyiliği için çalışıyorlar. Ne kadar teşekkür etsek azdır” sözleriyle düşüncelerini aktardı.
“Kendileri de biz de arı gibi çalışıyoruz”
Projeden faydalanan bir diğer kadın üretici Zülfiye Yazar da Büyükşehir Belediyesi’nin arı gibi çalıştığını ve kendilerini de arı gibi çalıştırdığını belirtirken, bu sayede elde ettikleri kazancın aile bütçesine önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi. Daha önceden 5 kovanı olan ve arılarının ölmesi nedeniyle zor günler geçirdiğini, ancak Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı imkanlarla arıcılığa yeniden dönerek hayata tutunduklarını aktaran Yazar, “Büyükşehir Belediyesi’nden bize haber geldi, müracaat ettik. Arılar verdiler, kovan dağıttılar. Biz de arıcılığa başladık. Geçenlerde ilk sağımı yaptık ve verimden oldukça memnunuz. Kovan başına 5-6 kilogram bal aldık, şimdi daha da fazla verim alacağız. Projeden önce çiftçilik yapıyorduk, şimdi arıcı olduk. Arıcılıktan daha memnunuz. Aile bütçesine çok önemli gelir oldu. Allah razı olsun. Bize arı verdiler, biz de arı gibi çalışıyoruz. Kendileri arı gibi çalışıyor, bizleri de arı gibi çalıştırıyorlar. Büyükşehir Belediyesi sayesinde herkes arıcı olacak” dedi.
 

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Uzaya Mersin Üniversitesi İmzası: Ülkemizin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Uzaya Götürdüğü Yörük Kültürüne Ait Nesneleri İlk Kez Mersin Üniversitesi’nde Açıkladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak Turgut Reis Mahallesi’nde Kurulan İftar Sofrasına Misafir Oldu
Başkan Seçer, MEP İle Bir Araya Geldi
Mersin İkinci Yüzyılın Parlayan Yıldızı Olacak, Mersinliler Mersin’de Yaşamanın Mutluluğunu Hissetmeye Devam Edecek
Akkuyu NGS’de Çalışan İşçileri Taşıyan Servis Silifke’de Kaza Yaptı, 23 Kişi Yaralandı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden Tarsus Gaziler Mahallesi’nde İftar Programı
Carettalar, Yalovaspor’u Yine Yeniden Mağlup Etti
Büyükşehir’in ‘Minikbüs’ Projesiyle Öğrenciler Kenti Geziyor
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Forum AVM’de Kurduğu Etkinlik Alanında Vatandaşların Mersin’i Yeniden Keşfetmesini Sağladı
Akdeniz Belediye Başkanı Ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı M. Mustafa Gültak, Nusratiye Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Caddesi Üzerinde Faaliyet Gösteren Esnafı Ziyaret Etti