Büyükşehir’den Gelişim Tarama Testi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 0-6 yaş grubu çocuğu olan ebeveynleri, Gelişim Tarama Envanteri Projesi çerçevesinde uygulanan Gelişim Tarama Testi’ni yaptırmaya davet ediyor.

15 Eylül 2019 Pazar, 10:03
Büyükşehir’den Gelişim Tarama Testi
-

0-6 yaş grubu çocukların gelişiminin yaşıtlarının altında veya üstünde olmasının yaratabileceği sorunların önüne geçmeyi hedefleyen proje, Büyükşehir Belediyesi Kliniği ve Aile Danışma Birimi’nde Uzman Psikolog Yücel Şavklı tarafından ücretsiz olarak uygulanıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gelişim Tarama Envanteri Projesi ile 0-6 yaş grubu çocukların gelişimlerinde yaşıtlarının altında veya üstünde bir beceri gücüne sahip olmasının oluşturabileceği sorunların önüne geçmeyi amaçlıyor.
Mersin'in Akdeniz İlçesi Hamidiye Mahallesi’nde yer alan Büyükşehir Belediyesi Kliniği ve Aile Danışma Birimi’nde uygulanan proje çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Uzman Psikolog Yücel Şavklı, Gelişim Tarama Testi ile 0-6 yaş grubu çocukların gelişim düzeylerini tespit ediyor. Elde edilen veriler doğrultusunda gelişim düzeyi normalden farklı olan çocukların yaşıtlarının seviyesine gelmesi noktasında adımlar atılıyor.
Uzman Psikolog Şavklı, 0-6 yaş grubu çocukların gelişim durumundan şüphe duyan ebeveynleri, Gelişim Tarama Testi yaptırmaya davet ederek, “Ücretsiz olarak bu tetkikler yapılmakta. Birimimizi telefonla arayarak veya birimimize gelerek randevu alabilirler” dedi.
Çocukların beceri güçleriyle ilgili detaylı veriler elde ediliyor
Gelişim Tarama Envanteri Projesi doğrultusunda 0-6 yaş grubu çocukların gelişim seviyelerini tespit etmek amacıyla uygulanan Gelişim Tarama Testi, Ankara Gelişim Envanteri (AGTE) Testi Uygulama Projesi kapsamında detaylı ve sistemli bir ölçüm aracı sağlıyor. Uygulanan testle çocukların çeşitli beceri güçlerinin tespit edildiğini vurgulayan Yücel Şavklı “Bu araç, çocukların dil, bilişsel becerileri, ince motor ve kaba motor becerileri, sosyal beceri ve öz bakım becerileri hakkında bize detaylı alt test boyutunda bilgiler sunmaktadır” dedi.
İlk aşamada çocuğun gelişim seviyesi tespit ediliyor
Uygulama aşamasında çocuğun ebeveyniyle de bir görüşme sağlandığını belirten Şavklı, programın işleyişinden şu şekilde bahsetti:
Öncelikle çocuğa bakım veren kişi veya kişilerle bir ön görüşme yapıyoruz. Bu ön görüşmedeki amacımız çocuk ve aile hakkında derinlemesine bilgi edinmek. Tabii bu ön görüşmenin beraberinde aynı seans içerisinde çocuğa AGTE Testi uygulamasını yapıyoruz. Elde edilen veriler doğrultusunda bir rapor hazırlanıyor. Testin raporunu inceleyip değerlendirdikten sonra, çocukta herhangi bir gelişimsel gerilik sözkonusuysa bununla ilgili gerekli yönlendirmeleri yapıyoruz.
Rapora göre gerekli adımlar atılıyor
Çocukta alt derece veya ileri derece bir gelişimin önüne geçip yaşıtlarının seviyesine getirmenin amaçlandığı proje, ilerleyen yaşlarda yaşanması muhtemel sorunların da önüne geçmede önemli bir rol oynuyor. Hazırlanan raporun ardından uygulama aşamasına geçildiğini anlatan Şavklı, “Çocuğun gelişimi, yaşıtlarına göre bazı alanlarda güçlük çekiyorsa bu özel alanlarla ilgili dil becerileri, bilişsel beceriler, spikomotor beceriler, sosyal beceriler gibi alanlarda da etkinlik aktiviteleri hazırlayarak, ailelerin bunları öğrenmesini ve uygulamasını sağlıyoruz. Bu bağlamda da güçlük çektiği özel alanı diğer alanlar seviyesine, yaşıtları normallerine getirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Ayrıca tespit edilen gelişim düzeyiyle ilgili yönlendirmeler yaptıklarını ifade eden Şavklı, şunları söyledi:
“Çocukta gelişim geriliği söz konusuysa raporla birlikte bununla ilgili hastanelere ve psikiyatristlere yönlendirmeler yapıyoruz. Çocuğun gelişimi yaşıtları normallerinde ama bazı alt test alanlarında yaşıtlarından birazcık gerideyse bunu kendimiz etkinlik ve aktivitelerle yaşıtları seviyesine getirmeyi hedefliyoruz.”
Ebeveynler bu hizmetten ücretsiz yararlanabiliyor
Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz yapılan Gelişim Tarama Testi'nden yararlanmak isteyen aileler, Mersin'in Akdeniz İlçesi Hamidiye Mahallesi'nde İsmet İnönü Bulvarı No:164 (Mersin Orduevi karşısı) adresinde yer alan Büyükşehir Belediyesi Kliniği ve Aile Danışma Birimi'ne başvurarak bilgi ve randevu alabiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor