Çorum'da İtfaiye Müdürü Yangınların Yüzde 90'ının İnsan Kaynaklı Olduğunu Belirtti

Çorum'da yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle yangın riski hakkında uyarılarda bulunan İtfaiye Müdürü Adil Rahmi Balcı, yangınların büyük çoğunluğunun insan kaynaklı olduğunu ifade etti.

Çorum'da İtfaiye Müdürü Yangınların Yüzde 90'ının İnsan Kaynaklı Olduğunu Belirtti
Çorum'da yaz aylarında artan sıcaklıklar nedeniyle yangın riski hakkında uyarılarda bulunan İtfaiye Müdürü Adil Rahmi Balcı, yangınların büyük çoğunluğunun insan kaynaklı olduğunu ifade etti.

Yaz mevsiminde sıcaklıkların artmasıyla birlikte örtü yangınlarında önemli bir artış gözlemleniyor. Özellikle otların kuruması, örtü yangınlarının hızla büyümesine sebep olabiliyor. Çorum'da, orman ve anız yangınlarını önlemek amacıyla uzmanlar, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. İtfaiye ekipleri, yangınlara hızlı müdahale için sürekli hazır bekliyor. İtfaiye Müdürü Rahmi Balcı, 2026 yılı itibarıyla müdahale ettikleri 291 yangından 144'ünün örtü ve çöp yangınlarından oluştuğunu belirtti. Yangınların büyük çoğunluğunun insan kaynaklı olduğunu vurgulayan Balcı, yaz döneminde halkın daha dikkatli olmasını istedi.

Yangın Önlemleri ve Tarla Bakımı

Balcı, yaz aylarında en çok karşılaşılan yangın türlerinin ot ve anız yangınları olduğunu, özellikle haziran ile kasım ayları arasında anız yangınlarında ciddi bir artış yaşandığını belirtti. Bu yıl, yağış oranlarının artması nedeniyle arazi yangınlarında bir artış gözlemlediklerini ifade eden Balcı, çiftçilerden ekinler biçildikten sonra tarlalarını sürmelerini istediklerini vurguladı. Çünkü, hava sıcaklığı yükseldiğinde anız yangınları orman yangınlarına neden olabiliyor ve çevredeki bahçe ve evlere sıçrayabiliyor. Muhtarlardan da, köylerde yaşayan vatandaşlara bu konuda sıkça hatırlatmalarda bulunmalarını istediklerini belirtti.

Yangın Riskinin Artışı

Yangınların genellikle önleyici tedbirlerin alınmaması nedeniyle çıktığını belirten Balcı, elektrikli cihazlar ve insan hatalarının yangın nedenleri arasında yer aldığını ifade etti. Bu nedenle, önleyici tedbirlerin alınmaması yangın risklerini artırıyor. Balcı, "İnsanımızın olduğu her yerde bir risk var" diyerek, ev ve iş yerlerinde yangın söndürme cihazlarının bakımlarının yapılması ve uyarı sistemlerinin sürekli aktif tutulmasının önemine dikkat çekti. Şu anda Çorum'da 8 yangına müdahale aracı, 3 kurtarma aracı ve 3 merdivenli araç ile toplam 18 hizmet aracı ile 83 personelle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. 2026 yılı içinde 291 yangına müdahale ettiklerini, bunun 144'ünün ise ot, arazi ve çöp yangınları olarak değerlendirildiğini söyledi.

Vatandaşların Yangın Tedbirleri

Balcı, vatandaşların yangın tedbirleri alırken kendilerinden de bilgi isteyebileceklerini belirtti. Yangınların yüzde 90'ından fazlasının insan kaynaklı olduğunu tekrar vurgulayan Balcı, "İhbar alındıktan sonra en geç bir dakika içinde olay mahalline hareket ediyoruz" dedi. Yangın öncesinde vatandaşların, çocuklarıyla birlikte itfaiyeyi ziyaret etmelerinin faydalı olacağını ve yangın güvenliği konusunda farkındalık kazanmalarının önemine değindi.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin