Uşak'ta gerçekleştirilen toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mayıs 1960 darbesinin yıldönümünde bazı iç ve dış odakların Türkiye'de darbe girişiminde bulunduğunu ifade etti. Erdoğan, "27 Mayıs 1960 darbesi, tarihimize kara bir gün olarak yazıldı" diyerek, Adnan Menderes'in dar ağacına gönderilmesinin ardından, milletin iktidara gelmesinin sonunun darbe ile bittiğini hatırlattı. Menderes'in akıbetinin, siyasetçilerin üzerinde demokrasinin kılıcı gibi durması gerektiğine vurgu yaptı.
Erdoğan, CHP'nin 1950 seçimlerinin sonucunu kabullenemediğini belirterek, "Yassıada tutanaklarına baktığınızda Menderes'in asılmasını isteyen kişinin İnönü olduğunu görüyoruz" dedi.
Medya Eleştirisi
Bugün de darbe heveslilerinin var olduğunu söyleyen Erdoğan, Doğan Medya Grubu'nu hedef alarak, "Bugün bazıları resmimi koyup 'Yüzde 52 oyla idama mahkum oldu' diyor. Sonra sosyal medyadan bunu çekip alıyorlar, 'biz onu demedik' diyorlar. Dürüst olun" şeklinde konuştu.
Erdoğan, "Elinizdeki yazılı ve görsel medya ile neyi ürküteceğinizi sanıyorsunuz?" diyerek eleştirilerini sürdürdü. New York Times'a da yüklenen Erdoğan, "New York Times’ın Türkiye haberleri hep provokasyon kokar. Bunlar Türk milletinin asil duruşunu bilmiyorlar. Şarlatanlıklarına her gün yenilerini ekliyorlar. Bunlar ücretli şarlatanlar" ifadelerini kullandı.
Mücadele Vurgusu
Paralel yapıyla mücadeleye devam edeceklerini belirten Erdoğan, "Cumhurbaşkanı olmadan önce 'İnlerine gireceğiz' demiştik. İnlerine girdikçe abileri yurtdışına kaçıyor. Siz kaçacaksınız, biz kovalayacağız. Asla taviz vermeyeceğiz" dedi.
Fethullah Gülen'e de seslenen Erdoğan, "1999’da Amerika’ya kaçtın. Mekke’ye gitseydin ya. Hani sen hocaefendiydin. Orada ne işin var?" diyerek eleştirilerini sürdürdü.