Denizli’nin tarımsal sulama ihtiyacını karşılamak için 1967 yılında açılan Derbent Barajı, tarih boyunca su döngüsünün önemli bir parçası olmuştur. Barajın yapımından sonra, yaklaşık 60 yıl önce tahliye edilen eski yerleşim yeri, kuraklık dönemlerinde yüzeye çıkarak bölge sakinlerinin hatıralarını canlandırıyordu. Ancak, bu yıl meydana gelen yağışlar, baraj gölündeki su seviyesini artırarak, eski ev temellerinin yeniden su altında kalmasına neden oldu.
Kuraklık Dönemi Sonlandı
Bu yıl mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen kar ve yağışlar, Derbent Barajı’nın doluluk oranını artırarak, su seviyesinin maksimuma ulaşmasını sağladı. Son 6 yıl boyunca kuraklık çeken baraj, ilk kez tam kapasiteye yaklaştı. Eski yerleşim alanı, su seviyesinin yükselmesiyle tamamen gizlendi. Bu değişim, barajın kurak ve dolu dönemlerine ait drone görüntüleriyle de gözler önüne serildi.
Çiftçiler İçin Umut Kaynağı
Barajdaki su seviyesinin artması, sadece tarihi kalıntıları sular altında bırakmakla kalmadı, aynı zamanda Buldan ve çevresindeki tarım arazileri için büyük bir umut kaynağı oldu. Derbent mahallesinden Bekir Öz, "6 yıl boyunca barajda kuraklık vardı ve bu durum çiftçileri olumsuz etkiledi. Ancak bu yıl baraj doldu ve çiftçilerin yüzü güldü. Verimin yüksek olması bekleniyor. Yağışlar, sondaj kuyularımızın dolmasına da yardımcı oldu. Eski yerleşim yeri suyun dışında kalmıştı ama bu yıl tekrar su altında kaldı. Barajın bu seviyede dolması, bizler için umut veriyor" şeklinde konuştu.
