Denizli'nin Çal ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan atık su arıtma projesi büyük bir çevresel yatırım olarak öne çıkıyor. Proje, tarımsal verimliliği artırmak ve su kaynaklarını korumak amacıyla yürütülüyor. Çal Atık Su Arıtma Tesisi, 250 milyon TL yatırımla hayata geçiriliyor. Projenin yapımında, 5 bin 555 metreküp/gün kapasiteye sahip olan tesisin betonarme imalatları tamamlandı ve mekanik ile elektrik ekipman montajlarının yüzde 85'i gerçekleştirildi.
Toplamda 20 kilometre uzunluğunda bir kolektör hattı inşa edilecek ve bu hattın 4,5 kilometrelik kısmında boru döşeme çalışmaları tamamlandı. Çal ilçe merkezi ile Akkent, Hançalar, Alfaklar ve Selcen mahallelerinden gelen evsel atık sular, 4 adet terfi merkezi aracılığıyla toplanarak tesisin sistemine yönlendirilecek. Arıtılan sular, çevre standartlarına uygun şekilde Büyük Menderes Nehri'ne deşarj edilerek çevre koruma sağlanacak.
Bu proje, Büyük Menderes Nehri için önemli bir çevre yatırımı olarak görülüyor. Su kaynaklarının korunması hedeflenirken, arıtılan suyla tarımsal faaliyetlerin verimliliği artırılacak. Tarımda modern sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir su yönetimi anlayışı ile bölgedeki su kaynaklarının etkin kullanımı sağlanacak.