Denizli'de Gerçekleşen Glütensiz Buluşma Etkinliği Büyük İlgi Gördü

Denizli’de gerçekleştirilen "Glütensiz Buluşma" etkinliği, çölyak hastalığına dikkat çekmek amacıyla düzenlendi. Kortej yürüyüşü ile başlayan etkinlikte, sağlık ve gıda güvenliği konularında farkındalık yaratıldı.

Denizli'de Gerçekleşen Glütensiz Buluşma Etkinliği Büyük İlgi Gördü
Denizli’de gerçekleştirilen "Glütensiz Buluşma" etkinliği, çölyak hastalığına dikkat çekmek amacıyla düzenlendi. Kortej yürüyüşü ile başlayan etkinlikte, sağlık ve gıda güvenliği konularında farkındalık yaratıldı.

Denizli Çölyak Derneği'nin öncülüğünde düzenlenen etkinlik, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ve Dr. Schr sponsorluğunda gerçekleştirildi. İki gün süren etkinliğin açılışı, bilimsel oturumlarla yapıldı. Hekim ve diyetisyenlerin katıldığı toplantılarla çölyak hastalığına dair detaylar paylaşıldı. Ayrıca, Hayal Perdesi tarafından sahnelenen ‘Sana Rağmen’ adlı tiyatro oyunu da büyük ilgi gördü. Etkinliğin ikinci günü, farkındalığı artırmak amacıyla gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile devam etti. Yürüyüş, Çınar Meydanı’nda yapılan konuşmalar ve Çamlık’ta düzenlenen glütensiz piknik ile zenginleşti.

Kortej yürüyüşü, Denizli’nin tarihi Gazi İlkokulu önünden başlayarak Çınar Meydanı’nda sona erdi. Renkli görüntülerin yaşandığı yürüyüşe katılanlar, "Çölyak için yan yanayız" ve "Glütensiz hayat için buradayız" sloganlarıyla çölyak hastalarının yaşadığı zorluklara dikkat çekti. Katılımcılar, glütensiz yaşamın sadece bir tercih değil, aynı zamanda bir zorunluluk olduğu mesajını verdi. Bu yürüyüş, çölyak hastalarının görünürlüğünü artıran önemli bir etkinlik olarak kaydedildi.

Çınar Meydanı’ndaki programda, çölyak hastalarının yaşam mücadeleleri ve beklentileri dile getirildi. Denizli Çölyak Derneği Başkanı Keziban Uçar, "Çölyak hastalığı günlük yaşamı doğrudan etkileyen bir durumdur. Hâlâ yeterince anlaşılmamaktadır. Birçok çocuk, erken tanı alamadığı için sağlığından olmaktadır. Erken tanı ve doğru beslenme ile sağlıklı bir yaşam mümkündür" ifadelerini kullandı.

Uçar, glütensiz beslenmenin tek tedavi yöntemi olduğunu vurgularken, "Çölyak bir hastalık değil, yaşam biçimidir. Tek tedavisi ömür boyu glutensiz beslenmedir. Bugün burada yalnız olmadığımızı göstermek için bir aradayız" şeklinde konuştu.

Dr. Schr Türkiye Genel Müdürü Özgür Erdoğan, Türkiye'nin stratejik bir üretim ve dağıtım üssü haline geldiğini belirtti. "Yüzyılı aşkın süredir özel beslenme alanında faaliyet gösteren bir markayız. Bugün 18 ülkede aktif olarak faaliyet yürütüyoruz. Türkiye’de 2022 yılında üretime başladık ve çok kısa sürede ülkemizi geniş bir coğrafya için stratejik bir merkez haline getirdik" dedi.

Erdoğan, glütensiz üretimde güvenilirliğin öncelikli olduğunu vurgulayarak, "Glutensiz ürünlerde en küçük hata kabul edilemez. Üretim hatlarımızda glutensiz ürün dışında hiçbir üretim yapılmıyor. Gluten, bizim üretim alanımıza giremez" ifadelerini kullandı.

Piyasadaki denetim sorunlarına dikkat çeken Erdoğan, "Glutensiz etiketiyle satılan bazı ürünlerde gluten tespit edildiği görülmektedir. Bu durum, çölyak hastaları için ciddi bir risk oluşturmaktadır. Herkesin bu konuda hassasiyet göstermesi gerekmektedir" dedi.

Glütensiz beslenmenin yaşam kalitesini etkilediğini belirten Erdoğan, "Glutensiz beslenme sadece fiziksel bir ihtiyaç değil, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen bir unsurdur. İnsanlar lezzetli ürünler tüketmek isterken, çölyaklı bireylerin de aynı beklentisi vardır" diye ekledi.

Erdoğan, erişilebilirliğin önemine vurgu yaparak, "Erişilebilirlik iki boyutludur; birincisi ürüne ulaşmak, ikincisi ise ekonomik şartlara sahip olmaktır. Türkiye’de üretime başlamamızla birlikte fiyatlarda önemli bir iyileşme sağladık" dedi. Ayrıca, çölyak hastalığına dair farkındalık çalışmalarının önemine değindi.

Özgür Erdoğan, Denizli’deki etkinliğin sadece bir buluşma olmadığını, çölyak konusunda farkındalığın arttığını gösterdiğini belirtti. "Denizli’de gördüğümüz bu katılım ve duyarlılık, doğru yolda olduğumuzu bir kez daha ortaya koydu" ifadelerini kullandı.

Etkinlik, Çınar Meydanı’ndaki programın ardından Çamlık Piknik Alanı’nda düzenlenen glütensiz piknik ile devam etti. Katılımcılara glütensiz ikramlar sunulurken, çocuklara yönelik etkinliklerle gün boyunca sosyal dayanışma ortamı oluşturuldu.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin