Diyarbakır Bağlar'da Yeniden Faaliyete Geçen Sesli Kütüphanede 66 Gönüllü 31 Kitap Seslendirdi

Diyarbakır Bağlar'da yer alan Sesli Kütüphanede 66 gönüllü, 31 kitabı seslendirerek görme engellilere destek sağlıyor. Proje, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülüyor.

Diyarbakır Bağlar'da Yeniden Faaliyete Geçen Sesli Kütüphanede 66 Gönüllü 31 Kitap Seslendirdi
Diyarbakır Bağlar'da yer alan Sesli Kütüphanede 66 gönüllü, 31 kitabı seslendirerek görme engellilere destek sağlıyor. Proje, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülüyor.
Google News'te Abone Ol

Diyarbakır Bağlar ilçesinde, görme engellilerin yazılı materyallere erişimini artırmak amacıyla yeniden hayata geçirilen Sesli Kütüphane Projesi, sekiz yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçti. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen bu projede, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda "Erişebilir Ortak Yaşam" temasıyla oluşturulan ses stüdyosunda gönüllülerin katkılarıyla çalışmalar sürdürülüyor.

Proje kapsamında görme engelli bireyler için ders kitapları, öyküler, şiirler ve romanlar gibi çeşitli okuma materyalleri seslendiriliyor. Seslendirme işlemleri tamamlandıktan sonra arşivlenen kayıtlar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesi ve Amida Halk Kütüphanesi aracılığıyla halkın erişimine sunulacak.

66 Gönüllü, 31 Kitap Seslendirdi

Sesli Kütüphane sorumlusu Abdülmecit Yılmaz, projede yalnızca roman ve hikaye kitaplarının değil, aynı zamanda engellilerin yaşamını kolaylaştıran ve sınavlara hazırlık niteliği taşıyan kitapların da seslendirildiğini belirtti. Yılmaz, bu çalışmanın önemli bir katkı sağladığını ve erişilebilirliğin artırıldığını vurguladı. Çalışmalar hakkında bilgi veren Yılmaz, "Yaklaşık beş ay önce başladık. Sivil toplum kuruluşları ve belediyemizin kültürel hizmet veren birimlerinden destek aldık. Başvuruları alarak hızlıca kitap okuma düzenine geçtik. Şu anda toplam 66 kayıtlı gönüllümüz var ve bu gönüllüler 31 kitabı seslendirdi." ifadelerini kullandı.

Seslendirilen kitapların, Amida Halk Kütüphanesi bünyesinde "Erişilebilir Sesli Kütüphane" bölümünde yayımlanacağı bilgisini veren Yılmaz, sisteme engelli raporu ile kayıt yapıldığını ve kitaplara bu şekilde erişilebildiğini belirtti. Yılmaz, projeyi hayata geçirirken çok dilli bir yapı oluşturmanın önemine değinerek, "İnsanların kendi ana dillerinde kitap okumaya ve erişmeye hakları vardır. Şu anda kitaplar Kurmanci, Türkçe ve Zazaca okunup kaydedilmektedir." dedi.

Üye Olmak İsteyen Engellilere Duyuru

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Sesli Kütüphaneyi hayata geçirirken bu projeyi hızla başlattıklarını ve ilerleyen süreçte teknik altyapının güçlendirilmesiyle birlikte aplikasyon ve web sitesi üzerinden daha kapsamlı bir veri tabanı oluşturulabileceğini belirtti. Mevcut durumda kültür birimine bağlı bir veri tabanı bulunduğunu ve kayıtların buraya eklendiğini ifade eden Yılmaz, telif hakları nedeniyle sistemin belirli kurallar çerçevesinde yürütüldüğünü açıkladı. Kitapların yalnızca görme engelli bireylerin kullanımına sunulabildiğini belirten Yılmaz, telif ücretleri ödenmesi halinde daha geniş bir erişimin mümkün olabileceğini kaydetti.

Şartlar oluşana kadar görme engelli vatandaşların mevcut arşivden yararlanabileceğini belirten Yılmaz, sistem tamamlandığında üyeliklerin engelli raporları doğrultusunda onaylanacağını ve kullanıcıların kitapları dijital ortamdan indirebileceğini söyledi.

Gönüllülük Çağrısı

Yılmaz, vatandaşları seslendirme çalışmalarına gönüllü olmaya davet ederek, başvuruların Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanlığı Sesli Kütüphanesine yapılması gerektiğini belirtti. Başvuru sonrasında kişilere uygun okuma planları hazırlanarak, gönüllülerin uygunluk durumuna göre takvim oluşturulacağını ifade etti.

Sesli Kütüphane gönüllüsü Nurcihan Yılmaz, engellilerin yaşamın birçok alanında zorluklarla karşılaştığını belirterek, "Bu yüzden onların yükünü biraz olsun omuzlamamız ve hafifletmemiz gerekir. Bu çalışma çok kıymetli. Böyle bir çalışmanın onların gelişim yolunu açacağına inanıyorum. Bu tür çalışmaların daha fazla yapılması gerektiğini düşünüyorum. Çalışmada yer almak isteyenlerin zamanlarının bir kısmını ayırarak destek vermesi gerekir. Halkımızın destek vermesini istiyoruz." dedi.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin