Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in bulunduğu makam itibarıyla Papa gibi özel uçak kullanabilmesi gerektiği" yönündeki açıklaması, medyada geniş yankı buldu. Bu durum, Papa Francis'in mütevazılığına dair haberlerin yanı sıra, onun dünyanın en zengin insanlarından biri olduğu iddialarının da gündeme gelmesine neden oldu.
Dünyaca ünlü medya organlarında yapılan haberlerde, Papa'nın servetinin tam olarak ne kadar olduğunun bilinmediğine dikkat çekiliyor. Vatikan’ın yıllık gelirleri bazı kalemlerde açıklansa da, toplam mal varlığı asla net bir şekilde paylaşılmıyor. İtalyan medya başta olmak üzere uluslararası basında, Vatikan'ın artan gelirleri ile dünyanın en zengin devletlerinden biri haline geldiği ifade ediliyor.
Uluslararası medyaya göre, Vatikan'a ait tüm uçakların, merkezi Roma'da bulunan ulusal havayolu şirketi Alitalia tarafından tahsis edildiği belirtiliyor. Papa, seyahatlerini Alitalia'nın uçakları ile gerçekleştiriyor. Bu durum, Papalığın büyük bir ekonomik güce sahip olduğuna dair haberleri destekliyor. Ayrıca, "Papa, tüm dünyanın en zengin kurumlarından birinin başıdır" şeklinde ifadeler de dikkat çekiyor.
Gizli Servet İmparatorluğu Kurulduğu İddiası
Öte yandan, ünlü İngiliz gazetesi The Guardian, Vatikan'ın Mussolini'nin milyonlarını kullanarak gizli bir servet imparatorluğu kurduğunu öne sürdü. Katolik kilisesinin dünyanın en büyük finansal gücü olduğu vurgulanan haberde, kurumun malvarlığının diğer tüm devlet bütçelerinden daha büyük olduğu belirtiliyor.
Ayrıca, Papa'ların 85 yıldır özel olarak imal edilen araçlar kullandığı bilgisi de gündeme geldi. Bu araçlara "popemobile" denildiği ve son yıllarda bu araçların Mercedes tarafından üretildiği ifade ediliyor. Papalığın sahip olduğu yazlık saraylar ve diğer varlıklar, medya tarafından sıklıkla gündeme getiriliyor.