EF Education First - Gap Year Araştırması

Her sene dünyanın her köşesinden sayısız insanın gerçekleştirdiği “gap year”, son zamanlarda Türkiye’de de yoğun ilgi görmeye başladı. Ülkemizde sunulan gap year seçenekleri için talep çığ gibi büyürken bu kavramın bize uyarlanışı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. “Gap year nedir?”, “Gap year nasıl yapılır?”

18 Aralık 2018 Salı, 14:12
EF Education First - Gap Year Araştırması
-

Her sene dünyanın her köşesinden sayısız insanın gerçekleştirdiği “gap year”, son zamanlarda Türkiye’de de yoğun ilgi görmeye başladı. Ülkemizde sunulan gap year seçenekleri için talep çığ gibi büyürken bu kavramın bize uyarlanışı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. “Gap year nedir?”, “Gap year nasıl yapılır?”, “Mezuna kalmak ve gap year arasındaki fark nedir?” gibi sorular özellikle öğrencilerin kafasını karıştırıyor. 50 yıldır yurt dışı eğitim sektörüne liderlik eden EF Education First, bu konuyu mercek altına aldı.
Gap year nedir?
Tam tercümesiyle “boşluk yılı”; lise ve üniversite öğrencileri ile profesyonellerin tercih edebileceği ve genellikle 1 yıllık bir süreci kapsayan bir zaman değerlendirme tecrübesini ifade ediyor. Gap year yapanlar bu zaman diliminde kendilerine en iyi yatırımı yapmak adına kararlar alıyorlar. Seçenekler arasında yurt dışında dil eğitimi görmek, dünyayı dolaşmak, farklı işler deneyimlemek gibi cazip olanaklar yer alıyor. Bu deneyim sırasında para kazanılabildiği gibi, geleceğe yatırım da yapılabiliyor.
EF gap year araştırması
Her 10 kişiden en az 1’i yurt dışına giderek değerlendiriyor
EF Education First son 10 seneyi kapsayan bir gap year araştırması yaparak bu konsepte yönelik çarpıcı istatistikleri inceledi. Buna göre gap year yapmayı tercih edenlerin %27 kadarı bir işe girerek hayat gayelerini bulmayı amaçlıyor. %14’lük bir kesim ise yurt dışında kendini keşfetmeyi deniyor. Yurt dışı tecrübesinde başı hedefsiz geziler, kariyer programları, dil eğitimi gibi motivasyonlar çekiyor. Ülkemizde ise mezuna kalmak bu sebeplerin başında geliyor.

Lise öğrencileri gap year yapmak için oldukça hevesli

Gap year kavramı lise öğrencileri arasında olabildiğince yaygın durumda. Çalışmaya göre lise öğrencilerinin %35’lik büyük bir dilimi gap year yaptıklarını belirttiler. Büyük çoğunluk ise bu deneyimi lisenin sonunda, üniversiteye başlamadan hemen önce yaşamak istiyor. Araştırmanın ortaya çıkardığı bir diğer bulgu ise liseden umduğunu bulamayan, “teoride” başarısız öğrencilerin boşluk yılı sonrası elde ettiği etkileyici üniversite dereceleri. Bu yolculuğa çıkanların %90’ı bir senelik aradan sonra okula dönerek not ortalamalarını arttırmayı başardılar.
 

Kariyer adına en doğru tercih

Geride bıraktığımız 10 sene içerisinde gap year macerasına girişmiş öğrencilerin %60’lık bir bölümü bu kararın doğru kariyer seçimi yapmalarında pozitif bir faktör olduğunu belirtti. Yurt içi ve yurt dışı kariyer fırsatlarını değerlendirme şansı sunan boşluk yılının getirdiği en önemli artılardan birisi iş sektörleri hakkında bilgi toplama imkanı yaratması. Bu süre boyunca farklı endüstrilere göz atılabilir, kısa süreli stajlar tamamlanabilir ve kariyer planları bu şekilde netleştirilebilir. Öğrencilerin %88’i gap year sonunda kendilerine sunulan iş imkanlarının öncesine kıyasla daha fazla olduğunu söylüyor.

Türkiye için göz alıcı istatistikler

Türkiye’de emin adımlarla gelişmekte olan gap year konseptinin yansımaları şimdiden görülmeye başlandı. Ülkemizde her sene YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) milyonlarca öğrenci adayını ağırlamakta, bu sınavın sonucunda ise 1 milyon kadar kişi mezuna kalmaktadır. Mezuna kalmak ile gap year tam olarak birbirini karşılayan terimler gibi gözükmeseler de sürecin uzunluğu ve seçeneklerin bolluğu bu iki terimi birbirine yaklaştırıyor. Yalnızca geçtiğimiz sene bile ülkemizde gap year talep oranında %25-30’luk bir artış gözlendi. Mezuna kalan öğrenciler dünyayı görmek ve kişisel yatırıma yönelmek konusunda eskiye oranla çok daha istekli. Böyle bir atılımın kendilerini kariyer alanında bir adım öne geçireceğini fark ettiklerini görüyoruz.

Yabancı dil öğrenmek için en iyi fırsat

Son olarak nefesinizi kesecek bir istatistik: Gap year yapan öğrenci ve gençlerin %91’lik bölümü bu bir sene içerisinde yeni bir dil öğrenme başarısını gösterdiklerini belirtiyor. Özgeçmişlerine ekstra bir dil yazan adaylar böylece akademik hayatlarında başarı oranlarını arttırıyor ve bunu takiben daha fazla kariyer teklifine erişiyorlar. Kültürel etkileşim ve yurt dışı bağlantılarını zenginleştirmek gibi ekstra faydaların da temeli böylece atılmış oluyor. Bu açıdan bakıldığında mezuna kalmak kesinlikle avantaja çevrilebilir gibi görünüyor.
 
 
EF Education First - Gap Year Araştırması

Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Mersin-Tarsus-Yenice Tren Seferleri 22 Nisan Günü Kapanıyor, TOK Otobüsleri Kooperatifi’nden Ek Sefer Açıklaması
Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i Ağırladı
Başkan Seçer, İlçe Belediye Başkanları Ve Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri İle Bir Araya Geldi
MESKİ, Pamukluk İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi’nde Önemli Bir Aşama Daha Kaydetti
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Nisan Ayı 2. Birleşimi Gerçekleşti, 2023 Yılı Faaliyet Raporu Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu’ndan Mersin İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk’e Ziyaret
Mersin’in Tanınan İsmi Gazeteci-TV Programcısı Ahmet Özdemir Hastaneye Kaldırıldı
Mersin Mezitli Soli’de Kaldırımda Duran Bank 2 Kişi Tarafından Çalındı
Mersin Büyükşehir’in Maharetli Ustaları Ekipmanları Baştan Sona Yeniliyor, Maharetli Ustalar Maliyeti Azaltıyor Kesintisiz Hizmet Sağlıyor
Başkan Seçer’den İlçe Belediye Başkanlarına Ziyaret: “Her Zaman Yanı Başınızdayım”