Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na Açık Açık Soruyoruz: Sizi Kandırıyorlar mı?

10 Ekim 2021 tarihinde yatığımız bir haberimizde MTA Genel Müdürlüğüne bağlı yurtdışındaki şirketlerin harcamaları ne kadar denetleniyor diye sormuştuk.

09 Kasım 2021 Salı, 19:04
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na Açık Açık Soruyoruz: Sizi Kandırıyorlar mı?
-

Bu kez bazı soruları bizzat Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez’e sormak istiyoruz.

1) Sayın Bakanım: MTA Uluslararası Madencilik Anonim Şirketinde ve bağlı yurtdışı şirketlerinde; Bakan Yardımcısı, yönetim kurulu başkanı, üyeleri ve genel müdürlerin yüksek maaşlarla işe alınan akrabalarından, köylülerinden, arkadaşlarından, dostlarından haberiniz var mıydı? Yardımcılarınız, danışmanlarınız, şirketlerin yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürler; işe aldıkları akrabalarıyla ilgili sizi bilgilendirdiler mi?

2) Sayın Bakanım: Sadece küçük bir örnek verecek olursak; MTA Genel Müdürlüğünün Sudan ülkesinde bulunan şirketinde istihdam edilen akraba hangi yönetim kurulu başkanı veya üyesinin akrabası olarak işe alınmıştır? Bu akraba madenci midir? Madenci değil ise maden şirketinde neden istihdam edilmiştir? Madenci olmayan bu akrabaya ödenen aylık ücretin Bakan maaşından, Milletvekili maaşından daha fazla olduğundan haberiniz var mıdır? Bu akraba halen görevde midir?

3) Sayın Bakanım: Ne anlama geldiğini MTA Uluslararası Madencilik Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerine sorup öğrenmek istersiniz diye Nijer Ülkesindeki bir dostumun söylediği ve son dönemde Nijer ülkesinde dilden dile dolaşan ve binlerce kilometre uzaklardan Türkiye’de bize kadar ulaşan Ünlü Nijer Atasözünü size aktarmak istiyorum: “Bacanak Baldan Tatlıdır”. Fakat siz yorulmayın Sayın Bakanım biz hemen açıklayalım: "BACANAK" Nijer ülkesindeki şirketin genel müdürü Sayın Bayram Ali Mert’in işe aldığı BACANAĞI’dır. MTA Uluslararası Madencilik Nijer Şirketi madenci olmayan “BACANAK”a aylık yaklaşık 40.000 Türk Lirası ücret ödendiği doğru mudur?. Bakanların ve Milletvekillerinin maaşından fazla maaş alan ve madenci olmayan “BACANAK” Nijer’de dilden dile dolaşmaktadır. Bu BACANAK halen görevde midir?

4) Sayın Bakanım: MTA Uluslararası Madencilik Anonim Şirketinde istihdam edilen akrabalardan haberiniz var mıdır? Sizi bilgilendirdiler mi? Yine MTA Uluslararası Madencilik Anonim Şirketinde göreve başlayan yeni genel müdür akrabalarını MTA Uluslararası Madencilik şirketinde ve bağlı yurtdışı şirketlerinde istihdam etmeyi düşünmekte midir? Ya da istihdam edilen mevcut akrabalar ile ilgili bir tasarrufta bulunmayı düşünmekte midir?

5) Sayın Bakanım: Sayın Cumhurbaşkanımız her fırsatta yöneticilere; eş, dost, akrabaların istihdamından kaçının, akraba getirmeyin, dikkat edin dediği halde Cumhurbaşkanımızın talimatlarına aykırı hareket eden yardımcılarınız, yönetim kurulu başkan ve üyeleriniz, genel müdürleriniz, yurtdışı şirketlerinin ilgili genel müdürleri ve yöneticileri ile ilgili herhangi bir tasarrufta bulunmayı düşünüyor musunuz? Yoksa Cumhurbaşkanımızın talimatlarına aykırı hareket edenlere göz mü yumacaksınız?

6) Sayın Bakanım: MTA Genel Müdürlüğünün yurtdışındaki şirketleri mal ve hizmet alımlarını hangi usullere göre yapmaktadır? Türk firmaları mı, yabancı firmalar mı tercih edilmektedir? Mal ve hizmet alınan firmalar kurumsal, yetkinlik ve yeterlilikleri, iş bitirmeleri olan firmalar mıdır?  Yurtdışındaki şirketlerin yapmış olduğu mal ve hizmet alım işlerinde fiyat araştırma ve fiyat teklifi aşamaları şeffaf ve hesap verilebilir şekilde yapılmakta mıdır?

7) Sayın Bakanım: MTA Genel Müdürlüğünün birden fazla ülkede faaliyet gösteren şirketleri bulunmaktadır. Bu şirketlerin yapmakta olduğu mal ve hizmet alımları bağlı oldukları MTA Uluslararası Madencilik Anonim Şirketi tarafından kontrol edilmekte midir? Böyle bir kontrol mekanizması var mıdır? Sudan, Özbekistan, Nijer ve varsa başkaca ülkelerde bulunan Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğüne ait şirketlerin almış oldukları hizmetler ve malzemeler arasında fiyat farklılıkları var mıdır? Aynı türdeki malzemeleri fahiş fiyatlara (!) alan şirket var mıdır? Hangi malzemeyi hangi şirketin nekadar fiyata aldığı kontrol edilmekte midir, şirketlerin tüm alımları kıyaslanarak şirketler arasında fiyat farklılıkları var ise bu farklılıkların nedeni hiç sorulmuş mudur? Yine MTA Uluslararası Madencilik Anonim Şirketinin harcamaları da denetlenmekte midir?

8) Sayın Bakanım: MTA Genel Müdürlüğüne bağlı yurtdışındaki şirketler tarafından yapılmayan işler, henüz teslim alınmayan malzemeler için firmalara hukuksuz şekilde “teminatsız avanslar” ödenmiş midir? Avanslar ödenmiş ise karşılığında firmalardan herhangi bir teminat alınmış mıdır? Teminatsız avanslar ödenmiş ise sözleşmelerin iptali halinde ödenen avanslar firmalardan geri alınabilecek midir? Yine özellikle Nijer’deki MTA şirketi tarafından 300.000 EURO civarında taşeronlara/firmalara teminatsız avansların verildiği söylentisi gerçek midir? Yoksa bu sadece bir söylenti midir? Acaba daha işe başlamadan firmalara teminatsız avans ödemeleri yapılmış mıdır? Yapılmışsa ne kadar yapılmıştır…

9) Sayın Bakanım yurtdışındaki ülkelerde yapılan teknik çalışmalar ne durumdadır. Sondaj çalışmaları başlamış mıdır? Sondaj yüklenicilerinin ihale süreçleri nasıl gerçekleşmiştir? Yüzbinlerce dolarlık sondaj ihalelerini alan Yükleniciler bu önemli işi yapabilecek teknik bilgi beceri ve donanıma sahipler midir? Yurtiçi ve yurtdışında bu gibi işlerde iş bitirme belgeleri var mıdır?  Yüklenicilere herhangi bir iş avansı ödenmiş midir? İş avansı verilmesine rağmen sondajlara başlamayan şirket var mıdır? Başlamamışsa neden başlamamıştır, verilmiş ise neden hukuksuz bir şekilde avansı verilmiştir? Verilmiş ise hukuksuz iş avansı veren yetkililer hakkında işlem yapılmış mıdır ya da yapılacak mıdır? Hukuksuz iş avansları verilmiş ise geri alınabilecek midir?

10) Sayın Bakanım: Yardımcılarınız dahil olmak üzere Yönetim Kurulu Başkanları, Üyeler, Genel Müdürler ve Şirket Yöneticilerinden Devleti zarara uğrattıkları anlaşılan ilgililer olması halinde haklarında yasal işlemler yapılacak mıdır? Bunların sonuna kadar takipçisi olacak mısınız? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Teftiş Kurulu Başkanlığı’nı görevlendirmeyi düşünüyor musunuz?

11) Sayın Bakanım: Yurtdışındaki şirketlerin yöneticilerinin işlem yapma, para harcama yetki sınırlarını kim belirlemektedir? Belirlenen yetki sınırlarına dikkat edilip edilmediğini kim denetlemektedir? Yurtdışındaki MTA şirketlerinin yöneticilerine Sınırsız ya da geniş yetkiler veren yönetim kurulları var mıdır? Yönetim Kurulu Başkan ve üyeleri atmış ve atmakta olduğu imzalar nedeniyle yapılan işlerin sonuçlarını takip etmekteler midir? Yetki sınırlarını aşan yöneticiler var mıdır? Geniş yetkiler verenler ile bu yetkileri kötüye kullananlar var ise bunlar hakkında yasal işlemler yapılacak mıdır?

12) Yine MTA Uluslararası Madencilik Anonim Şirketi ve bağlı yurtdışı şirketlerinin yönetim kurulu başkanları ve yönetim kurulu üyelerine de ayrı ayrı sormak istiyoruz: Atmış olduğunuz imzalar, vermiş olduğunuz yetkiler nedeniyle yapılan işlerin denetimini hakkıyla yapmakta mısınız? Bu milletin parasının nerelere harcandığını kontrol etmekte misiniz? Asgari ücretin 2.825 lira olduğu, ülkemizdeki çalışanların çoğunun aldığı ücretin açlık ve yoksulluk sınırının altında kaldığı düşünüldüğünde; Binlerce lira “Huzur Hakkı” parası alıyorsunuz. Huzurlu musunuz?

13) Sayın Bakanım: Bu günlerde elden ele dolaşan bir anonim sözü de burada paylaşmak istiyorum: “Her seviyede çalışan, önemli projede görevlendirilen kişi ya da makama atanan yönetici, kendi seviyesinde telafi edilebilir hata yapabilir. Ancak, özellikle önemli bir projede görevlendirilen ya da makama atanan yöneticinin telafi edilemez derecede hata yapması, onların suçu değil yanlış kişiyi seçtiği için onları o göreve atayan patronun/yönetimin hatasıdır. Ya da tersi hali, doğru personeli seçtiği için patronun/yönetimin başarısıdır.”
Bu arada İskenderun’dan ve binlerce km uzaklıkta olan Nijer ülkesinden bizlere selam gönderen, bildiklerini, gördüklerini bizlerle paylaşan, bizlere sürekli destek veren, huzur hakkı almadan huzursuzluklarını dile getiren fikri ve vicdanı hür Türk Milletinin asil fertleri olan dostlara teşekkürlerimizi bir borç biliyoruz.  Özellikle İskenderun’a ve Nijer’e selamlarımızı gönderiyoruz.

Sayın Bakanım, Sayın yönetim kurulu başkanları ve üyeleri: size sorduğumuz sorulara vereceğiniz cevapları Saygıdeğer Türk Milleti merakla bekliyor ve takip ediyor. Eğer bu sorulara cevap verilmeyecek ise; bu soruları Milletvekilleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Soru Önergesi olarak mı sormalı?
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Başkan Seçer, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ni Ziyaret Etti
Tarsuslu Şehit Yüzbaşı Halil Özdemir Dualarla Anıldı
Başkan Seçer, Mersin ESOB’u Ziyaret Etti
Mersin’in Mezitli İlçesinde Aracın Çarptığı Öğrenci Efe Onur G. Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer Tarsus’ta Faaliyet Gösteren STK’larla Bir Araya Geldi
Mersin Büyükşehir, ‘Glütensiz Gıda Kolisi’ İle Ramazan Bereketini Sofralara Taşıyor
Seçer’le Karacailyas Bayram Yerine Döndü
Akdeniz Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Akdeniz Belediye Başkan Adayı Mustafa Gültak OSB’de Firmaları Ziyaret Etti
Mersin Büyükşehir’in Yeni Yol Açma Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor, Büyükşehir 3. Çevre Yolu’nu Üniversite Caddesi’ne Bağladı
Seçer: “Mersin Dünyada Ve Türkiye’de Adı Daha Fazla Duyulur Bir Kent Haline Geldi”