Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına Soruyoruz: Devletin Kasasına Sondaj Vurulmuş Mu?

Sayın Bakanım 09 Kasım 2021 tarihli haberimizde Türk Milleti adına size bazı sorular yöneltmiş idik.

16 Ocak 2022 Pazar, 21:00
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına Soruyoruz: Devletin Kasasına Sondaj Vurulmuş Mu?
-

Gelinen bu aşamada sormuş olduğumuz sorulara cevap almak bir yana, sorularımıza konu usulsüzlük iddiaları usulüne uygun hale getirilmeye mi çalışılıyor?
Sayın Bakanım; Türkiye Cumhuriyeti Devletinde yaşayan 85 milyon vatandaşımızın paralarının nereye gittiğini, Devletin bütçesinden aktarılan paraların nasıl harcandığını, varsa kimlere çıkar sağlandığını, varsa yapılan israfları, varsa usulsüzlükleri, varsa kamu zararını araştırmanızı ve varsa tespiti halinde gereğini yapmanızı Türk Halkı adına istemiştik sadece… Siz de biliyorsunuz ki bu 85 milyonun içerisinde; asgari ücretle çalışan Ahmetler…., Mehmetler…, Ayşeler…, Fatmalar…, evine ekmek götüremeyen babalar, öksüz ve yetim çocuklar, Şehit aileleri ve daha niceleri de var…
Haberlerimizde yazmış olduğumuz konular ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nı görevlendirdiniz mi?... Neyse ki bu ülkede Teftiş Kurulu Başkanlığınızdan daha öte bağımsız ve tarafsız Hakim ve Savcılar, Bağımsız ve tarafsız Mahkemeler, Devlet Denetleme Kurulu, Devletin Harcamalarını Denetleyen Kurum ve Kuruluşlar, üst düzey Devlet görevlilerinin yargılandığı Yüce Divan görevi yapan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı da var. Siz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının en üst Amiri olarak bugüne kadar haberlere konu iddialar ile ilgili bir işlem yaptınız mı bilemiyoruz ama; gelinen bu aşamada Türkiye Cumhuriyeti’nin yukarıda saydığımız ve iyi ki var dediğimiz bu kurumlarının haberlere konu iddiaları araştırmalarını istememizin Yüce Türk Milleti adına boynumuzun borcu olduğunu düşünmekteyiz.
1) Sayın Bakanım: MTA Genel Müdürlüğüne bağlı Nijer Şirketindeki söylentiler ile ilgili gereği yapıldı mı? Nijer şirketinin Genel Müdürü B.A. M.’i ve yakınını görevden alınca her şey halloldu mu? Nijer Şirketini denetlettiniz mi? Peki B.A. M. hukuka aykırı usulsüz işlemler yapmış mı? Kamu zararı oluşmuş mu? MTA Nijer şirketinin hesapları incelendi mi? Nijer şirketi hesaplarından yapılan ödemeler Devletin usul ve esaslarına uygun olarak mı yapılmış? Yapılan harcamaların, ödemelerin şeffaf olarak yapılıp yapılmadığı araştırıldı mı? Belgesiz harcamaların olup olmadığına, banka hesapları dışında elden ödemelerin yapılıp yapılmadığına, israfın olup olmadığına bakıldı mı?
2) Sayın Bakanım: Osmanlı Devletinden bu yana güzel ilişkilerimizin olduğu Türk Milleti olarak mazlum coğrafyalar dediğimiz o topraklardan biri olan Nijer’de MTA Nijer Şirketi yöneticileri ve çalışanları Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yakışır bürokratlık yaptılar mı?
3) Sayın Bakanım: Siz de bilirsiniz ki normal şartlarda Devlet ve kurumları yaptığı işler ve alımlar ile ilgili avans ve teminat ödemez. Nijer’de henüz teslim alınmayan malzemeler, yapılmayan işler için firmalara usulsüz, teminatsız avanslar ödendi mi? Ödenmiş ise neden ödendiğinin hesabı soruldu mu? Geri istenildi ise geri alınabildi mi? Geri alındı ise nasıl alındı? Böyle bir şey var ise bunun miktarı ne kadardır? Yoksa 300.000 EURO’dan da fazla mıdır?
4) Sayın Bakanım: Sondaj çalışmaları başlamış mıdır? Sondaj yüklenicilerinin ihale süreçleri nasıl gerçekleşmiştir… diye sormuş idik. Söylentiler doğru ise; MTA Nijer şirketinde Devletin Kasasına sondaj mı vuruldu? Y.E. ve B. A. M. Nijer’de ne kadar sondaj vurdu? Sondaj sözleşmesi yapılan şirketlerin yeterliliğine bakıldı mı? Sondaj sözleşmesi yapılan şirketin sahibi ve yetkililerinin Y.E. ile geçmişten kaynaklı ilişkilerine, bağlantılarına, yakınlıklarına bakıldı mı? Bakılacak mı? Sayın Bakanım: Devletin ve Milletin Kasasına sondaj vurmayacak, sondaj vurmaya çalışanlara engel olacak liyakatli Allah korkusu olan işinin ehli yöneticiler göndermenizi temenni ediyoruz.
5) Sayın Bakanım: Y. E.’ın, yönetim kurulu başkan ve üyelerinin yüksek maaşlarla işe aldığı akrabaları ve yakınlarıyla ilgili tasarrufunuz olacak mı? Cumhurbaşkanımız her fırsatta yöneticilere; eş, dost, akrabaların istihdamından kaçının, akraba getirmeyin, dikkat edin dediği halde Cumhurbaşkanımızın talimatlarına aykırı şekilde yöneticilerinizin yaptığı “Akraba” istihdamı ile ilgili herhangi bir tasarrufta bulunmayı düşünüyor musunuz?
6) Sayın Bakanım: Sudan, Özbekistan, Nijer ve varsa başkaca ülkelerde bulunan Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğüne ait şirketlerin almış oldukları aynı hizmetler ve satın aldıkları malzemeler arasında fiyat farklılıklarının olup olmadığı araştırılıp gereği yapılmış mıdır? Yapılan alımlarda Y. E.’ın doğrudan müdehaleleri olmuş mudur?
7) Sayın Bakanım: İddialar doğru ise; Kamu zararına neden olan şirketlerin genel müdürleri ve ilgili yöneticileri kadar bu şirketleri denetlemesi gereken yönetim kurulu başkanları ve üyeleri de en az kamu zararına sebep olanlar kadar sorumlu değil midirler? Yönetim Kurulu başkan ve üyeleri olarak denetim görevlerini ihmal mi ettiler? İhmal var ise; yönetim kurulu başkanları, yönetim kurulu üyeleri, genel müdürler ve ilgili yöneticiler hakkında yasal süreçleri (idari ve ceza soruşturmaları) başlatmayı düşünüyor musunuz? Yoksa ihmalleri olanlar hala huzurlu bir şekilde “Huzur Hakkı” almaya devam mı edecek?
8) Sayın Bakanım: MTA Nijer Şirketi eski genel müdürü B. A. M.’in yaptığı iş ve işlemlerle ilgili MTA Genel Müdürü Y.E.’ın ve yönetim kurulu üyelerinin bilgisi ve talimatı var mıydı? Ben ne yaptımsa MTA Genel Müdürü Y. E.’ın bilgisi ve talimatları dahilinde yaptım gibi şeyler söylediği Nijer’de dilden dile dolaşmakta imiş. B.A. M. Nijer’de neler yaptı ki? Yoksa B. A.M.’in hiçbir suçu yok mu?
9) Sayın Bakanım: bunca haberlere konu iddiaya rağmen MTA Genel Müdürü Sayın Y.E.’ın sağlık sorunları nedeniyle istifa ettirildiği konuşulmaktadır. Eğer sağlık sorunları nedeniyle istifa etti veya ettirildi ise kendisine gerek Bakanlıkta gerekse MTA Şirketlerinin yönetim kurullarında ve benzeri bakanlık birimlerinde yeni bir görev vermeyi düşünüyor musunuz? Şayet düşünüyor iseniz sağlık sorunlarına rağmen haberlerimize konu olan bu kadar iddia araştırılıp neticelendirilmeden Y. E.’a yeni bir görev vermek doğru olur mu?
Y. E.’ın bilerek ya da bilmeyerek, kasten ya da ihmalen yönetim ve denetim görevlerinden kaynaklı hatası, kusuru ve benzeri Kamu zararı oluşmasına sebep olan hal ve davranışları olup olmadığı tüm şeffaflığıyla araştırılacak mıdır?
10) Sayın Bakanım: MTA Genel Müdürlüğüne atanan Sayın Vedat Yanık’a şimdiden yeni görevinde başarılar diliyor, kendisine şu soruyu sormadan da geçmek istiyoruz; Sayın Yanık: umarız haberlerimize konu olan hususları, MTA Genel Müdürlüğü, MTA Uluslararası Madencilik AŞ ve MTA Genel Müdürlüğünün yurt dışı şirketlerinde Y. E. dönemindeki tüm işleri ve harcamaları denetletmeyi düşünüyor musunuz?
11) Sayın Bakanım: Nijerdeki MTA Nijer şirketinin yapacak olduğu işleri Türk İş adamlarına vermesi karşılığında bazı kişilerce yüzde 10 komisyon istendiği söylentisi doğru mu?
12) Sayın Bakanım: Bu söylentilerin bizzat yerinde araştırılması için, binlerce km uzaklıkta olan Nijer’den bizlere selam gönderdiğini 09 Kasım 2021 tarihli haberimizde yazdığımız, bildiklerini, gördüklerini bizlerle paylaşan, bizlere sürekli destek veren, huzur hakkı almadan huzursuzluklarını dile getiren fikri ve vicdanı hür Türk Milletinin Nijer’de yaşayan Türk iş adamlarımızın davetine icabet edeceğimizi, Nijer ülkesinden buraya kadar gelen ve bir kısmını yazmış olduğumuz hususları da bizzat Nijer’de yerinde görmek, dinlemek, canlı yayınlar, röportajlar yapmak ve Türk Halkının takdirine sunmak üzere Nijer ülkesine gideceğimizi beyan ediyoruz. Hem böylece Nijer’deki dostlarımızın davetine icabet edeceğiz, hem de bu iddiaları bizzat mahallinde araştırarak MTA Nijer şirketinde neler olduğunu tüm çıplaklığıyla Yüce Türk Milletinin ve Yüce Türk Adaletinin takdirine sunacağız...
13) Sayın Bakanım: Yine bakanlığınıza bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ile ilgili kamuoyunda bazı söylentiler dolaşmaktadır. Buna ilişkin elimize ulaşan bilgileri teyit etmek için çalışmalara başlamış bulunmaktayız. Nijer’e gidip geldikten sonra bu konu ile ilgili de haberlerimizi yapacağımızı ve Yüce Türk Milletinin takdirine bırakacağımızı beyan ediyoruz.
Devletimizin tüm bürokratlarına, emekçilerine kolaylıklar diliyoruz ve hayırlı hizmetler yapmalarını temenni ediyoruz.
Bu yazının devamı tabii ki gelecek…
Daha önceki yazımızın linki;
https://www.mersinhaber.com/amp/haber/405950

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
Cumhur İttifakı Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdar Soydan İşçi Kıyımı Söylentilerini Net Bir Dille Yalanladı
Başkan Seçer, Mersin Halkıyla Bir Araya Gelmeyi Sürdürüyor
CHP Tarsus Belediye Başkan Adayı Ali Boltaç Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
Carettalar Gölgaşı Bld. Ted Ankara’ya Fark Attı, MSK’nın Galibiyet Serisi Sürüyor
Akdeniz Belediye Başkanı Gültak, 31 Mart Seçimlerindeki Rakiplerine Seslendi
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Now Tv’de İlker Karagöz’e Konuştu
Büyükşehir’den Mersin’in Doğu Girişine Gerdanlık Gibi Yol, Liman Yolu Yenilendi
Mersin’in Mut İlçesinde Devrilen Tarım Aracının Sürücüsü Hüseyin Bozca Hayatını Kaybetti
Başkan Seçer, Atıksu Arıtma Tesisi Ve Tarımsal Destek İçin Gülnarlılarla Buluştu
Mersin Büyükşehir, Sokak Canları İçin Gönüllülerle İş Birliğine Devam Ediyor