Erdemli Geçmişini Yad Etti

98 yıl önce Erdemli'de Kuvayı Milliye ruhunu yaşatmak için etkinlikler yapıldı.

28 Şubat 2018 Çarşamba, 14:58
Erdemli Geçmişini Yad Etti
-

AYNI RUH, AYNI HEYECAN
Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Erdemli Güzeloluk’tan yola çıkıp İçel Kuva-i Milliye Fedai Müfrezeleri saflarında savaşa katılanların anısına Arslanköy Mahallesi’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 98. Yıldönümü etkinliklerine katıldı. Kuvva-i Milliye’nin başlangıç yeri olan ve Kurtuluş Savaşında destan yazanların anısına düzenlenen etkinliğe Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, İlçe Kaymakamı Avni Kula, İlçe Emniyet Müdür Vekili, Belediye Meclis Üyeleri, Güzeloluk Mahalle Muhtarı İshak Ergün, Mahalle Muhtarları, Erdemli Müftüsü Mahmut Sami Türkmenoğlu, İlçe Jandarma Bölge Komutanı Savaş Cingöz, Araştırmacı Tarihçi Emekli Öğretmen Ahmet Refik Erdem, TEMA Vakfı yöneticileri, muharip gaziler ile vatandaşlar katıldı.
 
Arslanköy Mahallesi’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 98. Yıldönümü etkinlikleri Erdemli Güzeloluk mahallesinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 98 yıl önceki gibi ellerine sancak ve silahları alıp temsili olarak yola koyulan, protokol üyeleri, gaziler ve köylülerin kortej eşliğinde tören alanına gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından Arslanköy’ün düşman işgalinden kurtuluşu ve İçel Kuva-i Milliye Fedai Müfrezeleri saflarında savaşa katılanların ve Arslanköy’ün tarihi ve kurtuluş mücadelesinde sergilediği destansı mücadelenin anlatılması ile devam etti. Daha sonra Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, protokol üyeleri ve katılımcılar Güzeloluk Mahallesinden Sorgun Mahallesine kortej şeklinde yürüdü ve ardından tören alanında temsili sancak teslimi gerçekleştirildi.
 
Sorgun Mahallesi’nde düzenlenen törende ise bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlık destanı yazan Arslanköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 98’nci yıl dönümünü kutladı. Başkan Tollu, Vatan toprakları için canını ve kanını feda etmekten kaçınmayan şanlı ecdadımız sayesinde bu cennet topraklarda hür ve bağımsız yaşadığımızı vurgulayarak, bu toprakların ilelebet Türk ve Müslüman yurdu olarak kalması için kanları ve canları pahasına mücadele eden elleri öpülesi kahramanlarımızı bir kez daha minnet ve şükranla anıyorum’’ dedi.
BAŞKAN TOLLU: KÖKTEN GELEN DEĞERLERİMİZİ ASLA YOK ETTİRMEYECEĞİZ
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları’na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda hala duman tütüyorsa; şunu çok iyi biliniz ki, bu dünyada hiç bir güç ve kuvvet bizi asla yenemez” sözlerini hatırlatan Tollu ‘Tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkaları çizer’ diyerek konuşmasına şöyle devam etti; ‘’biz tarih şuuru ile yetişmiş milli ve manevi hassasiyetlerle donanmış bir neslin evlatları olarak yolumuza devam ediyoruz. Fakat bu hassasiyetler bu özelliklerin değerlerin unutulmamasını istiyoruz. Büyük kurtarıcının övgüsüne mazhar olan bu asil milletin evlatları, Yörükler, ellerine geçirdikleri kazmayı, küreği, sapanı, dolma tüfekle birlikte bu memleketi aslı düşman istilasına uğratmamışlar. Biz onlarla ne kadar gurur duysak azdır. Bu memleketin kolay yurt edilmediğini atalarımızın binlercesinin kanı pahasına canı pahasına mücadelesinin neticesinde bizlere emanet edildiğini çok iyi biliyor ve ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması adına çok ciddi bir gayretin içerisindeyiz. Bu gayretler asla sekteye uğramamalı. Bu hassasiyetler asla unutulmamalı. Erdemli Belediyesi olarak, tarih şuurumuzu, vatan toprağımızı, manevi değerlerimizi ve bin yıllık bir tarihe sahip yüce Türk milletinin kültürünü, kökten gelen değerlerini asla yok ettirmeyeceğiz. Bizler, mukaddes değerleri uğruna ölümü göze alabilmiş asil bir milletin atalarının tarihi destan ve kahramanlıklar yazmış dolu mensupları, şanlı Kuvayı Milliyetçilerin torunlarıyız. Bizi cephede asla mağlup edemeyen sıcak savaş ortamında bize asla diz çöktüremeyen emperyalist güçler aramıza fitne-fesat sokarak asil milletimizin genleriyle oynamaya çalışıyorlar. Yüce milletimizin evlatları asla bu tür oyunlara gelmeyecektir. Biz birlik ve dirlik içinde olacağız. Asla ve kata ayrışmayacağız. Biz üzerimize düşen görevin bilincinde olarak bu milletin ilelebet hür ve bağımsız olarak yaşayabilmesi için bu toprakların kıyamete kadar Türk ve Müslüman yurdu olarak kalabilmesi için kanımız ve canımız pahasına her türlü mücadelenin içerisinde olacağımızı bir kez daha beyan ediyor hepinize teşekkür ediyor, tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyorum.’’
KAYMAKAM KULA: BU VATAN İÇİN BİN YILDIR ÇOK BEDELLER ÖDEDİK
Erdemli Kaymakamı Avni Kula ise katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında; ‘’Tarihte 16 devlet kurulmuş. Bugüne kadar Türkiye Cumhuriyetinde Türklerin egemen olduğu her yerde barış, hoşgörü ve adalet olmuştur. Bizim gittiğimiz yerde iman olmuş. Biz başkaları gibi petrol uğruna milyonlarca insanı öldürüp Irak’ta 2,5 milyon çocuğu yetim bırakmadık. Veya Suriye’de 3,5 milyon insanı yerinden yurdundan etmedik. Biz hiçbir zulüm yapmadık. Bizim tarihimize baktığımızda; gittiğimiz yere eğitim, sağlık, hizmet götürüp onları kendi vatanlarındaymış gibi Osmanlının ve Türkiye’nin adaletinde yaşattık. Biz böyle bir neslin evlatlarıyız. Şanlı bir tarihimiz ve her zaman gurur duyduğumuz atalarımız var. Memleketimizi hep savunduk. Geçmişte bedel ödedik. Bugün ödüyoruz yarın ödeyeceğiz. Hiçbir zaman esareti kabul etmedik. Bayrağımızı dalgalandırıp hep canımızı verdik ve vatanımızı savunduk. Erdemli düşman işgaline uğramadı. Alata çayından Fransızlar geçemedi. Arslanköyü savunmak üzere Güzeloluk’tan Yağda’dan ve Sorgun’dan müfrezeler gidip Aslanköy savunmasına katılıp Arslanköy’ün kurtuluşunda rol oynamıştır. Bizde o günleri yaşayan Kuvayı Milliye temsilcilerini minnetle anıyor şükranlarımı sunuyorum. Bu vesile ile bu aziz vatanı bizlere emanet eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet gazilerimize ise uzun sağlıklı bir ömür diliyorum’’ ifadelerini kullandı. 
Araştırmacı tarihçi emekli öğretmen Ahmet Refik Erdem, 98 yıl önce yaşananlarla ilgili vatandaşlara bilgi verdi, ardından da sancak teslimi töreni yapıldı. Törende; Kuva-i Milliye Fedai Müfrezeleri merhum Güzeloluk Müdafaa Hukuk Cemiyeti Azası ve Korumu Bölüğünün Komutanı adına torunu Ahmet Refik Erdem’e, Güzeloluk Müdafaa Hukuk Cemiyeti Azası Semih Kaya adına torunu Ali Kaya’ya, Güzeloluk Müdafaa Hukuk Cemiyeti reisi merhum Süleyman Sırrı Özbek adına torunu Ali Özbek’e, Bozon Kuva-i Milliye Müfrezesi Komutanı merhum Ahmet Çavuş adına torunu Memduh Kaya’ya, Güzeloluk Müdafaa Hukuk Cemiyeti Azası merhum İshak Efendi adına torunu Mükremin Özbek’e, Güzeloluk Müdafaa Hukuk Cemiyeti Azası merhum Yılma Hüseyin Ağa adına torunu Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Veli Şahman’a, Merhum Ahmet Tevfik Mavioğlu adına yeğeni İsmet Mavi’ye, Güzeloluk Müdafaa Hukuk Cemiyeti Azası merhum Hacı Şabanağa adına torununa, Mersin Müdaafa ve Hukuk Cemiyeti Katibi Hacı Mehmet Özalp adına oğlu Ahmet Özalp’e, Çiftlikköy Sahil Müfreze Komutanı Yedek Subay Teğmen merhum Topçuoğlu Mehmet Ali adına torunu M.Topçu’ya, Fedai Müfreze mensubu Ali Sait Demir adına ve Maruf Kuva-i Milliyetçisi Hacı Hasan Beyzade (Böcü İbrahim Ağa) adına torunu Burak Halepliler’e, Fedai Müfreze mensubu Ahmet Heybet Paslı adına yakınlarına birer şilt takdim edildi. 
Güzeloluk’ta başlayıp Sorgun’da tamamlanan etkinlikler şiir ve savaş yıllarını anlatan oyunla tamamlandı.
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Henüz yorum eklenmemiştir.
© 2000 - Tüm Hakları Saklıdır, Kaynak Gösterilmeden İçerik kopyalanamaz.

Mersin Haber ,Mersin










Oluşturma süresi(ms): -1
SON DAKİKA
23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali Gala Yemeğiyle Sona Erdi
Play-Off’a Kalan Carettalar’dan Baskan Seçer’e Tebrik Ziyareti
Mersin Büyükşehir Ekipleri, Çamlıyayla’da İlaçlama Çalışmalarını Sürdürüyor
Büyükşehir’in Uluslararası Çocuk Festivali İle Mersin Sokakları Karnaval Alanına Döndü, Mersin’in En Coşkulu, En Renkli Festivali: Uluslararası Çocuk Festivali
Başkan Seçer, Çocukların Bayram Neşesine Ortak Oldu, Mersin Büyükşehir İle Özlenen Bayram Günleri Yeniden Yaşatıldı
Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Çocuklarla Bir Araya Geldi: “23 Nisan Demokrasiyi Ve Egemenliğin Kayıtsız Şartsız Millete Ait Olduğunu İfade Ediyor”
Mersin’de Coşkulu 23 Nisan Kutlaması, Başkan Seçer, 23 Nisan Dolayısıyla Düzenlenen Törene Katıldı
Seçer, CHP Mersin İl Başkanlığı’nın 23 Nisan Kutlama Programına Katıldı
TADEKA’da Merhum Ressam Mehmet Karaçor Anıldı
Büyükşehir’in Kır Çiçekleri Mersin’e Döndü, 23 Nisan’da Geleceğin Aydınlık Yüzü Kır Çiçeklerinden Yeni Bir Başarı