Erzincan'da düzenlenen bu önemli toplantıya, Türkiye'de ve Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret tesciline sahip olan Erzincan Tulum Peyniri'nin üretiminin artırılması amacıyla kurumlar ve üreticiler katıldı. Toplantı, Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin toplantı salonunda gerçekleştirildi. Programa, İl Tarım ve Orman Müdürü Alper Koçaker, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Şule Arslan ve Birlik Başkanı Uğur İbrahim Karakuş ile birlikte sektör temsilcileri de katıldı.
Toplantıda, coğrafi işaret kriterlerine uygun üretimin yaygınlaştırılması konusunda fikir birliği sağlanırken, yeni dönemde üretimin belirli kotalar dahilinde artırılması hedeflendi. İl Müdürü Koçaker, Erzincan'ın yaklaşık 773 bin koyun varlığı ile önemli bir üretim potansiyeline sahip olduğunu belirterek, bu potansiyelin ekonomik değere dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.
Koçaker, coğrafi işaretli üretimin artırılmasının ürün kalitesinin korunmasına katkı sağlayacağını vurguladı. Ayrıca, yayla sezonuyla birlikte üreticilerle sahada birebir çalışmaların yürütüleceğini kaydetti. Toplantıda söz alan Şule Arslan, kentte sağlanan iş birliği ortamının önemine dikkat çekerek, üreticilerle koordinasyonun devam edeceğini dile getirdi.
Birlik Başkanı Uğur İbrahim Karakuş ise geçen yıl üretilen 2,5 ton coğrafi işaretli tulum peynirinin kısa sürede tükendiğini belirterek, bu yıl üretimi artırarak daha geniş pazarlara ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, toplantıda ürünün marka değerinin korunması ve sahte ürünlerin önlenmesi için coğrafi işaretli üretimin yaygınlaştırılmasının önemine vurgu yapıldı.
Üreticiler, belirlenen kotalar doğrultusunda coğrafi işaretli üretime geçmeye hazır olduklarını ifade etti. Toplantıda elde edilen bilgilerin ve planların, Erzincan tulum peyniri üretiminin geleceği açısından büyük önem taşıdığı vurgulandı.
