Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencileri, Ulusal Kongrede Birincilik Ödülü Kazandı

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen kongrede önemli bir başarıya imza attı. Öğrenciler, geliştirdikleri "DADA İndeksi" ile beyin ölümü değerlendirmesinde birincilik ödülüne layık görüldü.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencileri, Ulusal Kongrede Birincilik Ödülü Kazandı
Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen kongrede önemli bir başarıya imza attı. Öğrenciler, geliştirdikleri "DADA İndeksi" ile beyin ölümü değerlendirmesinde birincilik ödülüne layık görüldü.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 8-10 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen "Travmada Multidisipliner Yaklaşım" Öğrenci Kongresi’nde, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden öğrenciler travma alanında yaptıkları bilimsel çalışmaları sundu. Bu kongrede Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, kafa travmaları üzerine hazırladıkları araştırmalarıyla dikkat çekmeyi başardı. Prof. Dr. Mehmet Dumlu Aydın’ın danışmanlığında yürütülen çalışma, kongrede en başarılı proje seçilerek birincilik ödülünü kazandı.

Beyin Ölümü Değerlendirmesi İçin Yeni Yaklaşım

Öğrencilerin araştırmasında, beyin ölümü değerlendirmelerinde kullanılan mevcut yöntemlere alternatif olarak geliştirilen "DADA İndeksi" ele alındı. Çalışmada, göz bebeği çapına dayalı değerlendirmelerin yanı sıra göz bebeği ile gözün renkli kısmı arasındaki oranın da incelendiği belirtildi. Bu yeni yöntemin bazı vakalarda mevcut yaklaşımlardan farklı sonuçlar ortaya koyabildiği ifade edildi. Mert Yüksel, tıbbın sürekli gelişen bir alan olduğunu vurgulayarak, beyin ölümü değerlendirmelerinde kullanılan bazı kriterleri yeniden ele almak istediklerini söyledi. Yüksel, araştırmalarında göz bebeğinin ışığa verdiği tepkinin yanı sıra göz bebeği ile gözün renkli kısmı arasındaki ilişkiyi de değerlendirdiklerini kaydetti.

Kongrede elde ettikleri başarının kendisi için büyük anlam taşıdığını belirten Ahmet Kağan İslam, ulusal bir kongrede birincilik elde etmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti. İslam, bu süreçte destek veren üniversitesine, hocalarına ve ekip arkadaşlarına teşekkür ederek, çocukluk hayali olan sinirbilim araştırmaları ve beyin cerrahisi alanında ilerleme kaydetmenin önemli bir adım olduğunu dile getirdi. Ulusal kongrede ödüle layık görülen çalışma, daha sonra Atatürk Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı’nda öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve öğrencilerin katılımıyla yeniden sunuldu.

Araştırmanın ilerleyen süreçte geliştirilerek farklı bilimsel çalışmalarla desteklenmesi hedefleniyor.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin