Erzurum'da bu yıl "Dünya Tütünsüz Günü" etkinlikleri kapsamında sigara bırakmak isteyen bireylere destek sağlandı. Etkinlik, Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Havuzbaşı Meydanı'nda gerçekleştirildi. Etkinliğe Erzurum Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Hakkı Yeşilyurt, Palandöken Kaymakamı Gürbüz Karakuş ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya katıldı.
Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, etkinlikte yaptığı konuşmada sigaranın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yaptı. Çankaya, sigaranın 50’nin üzerinde hastalığa yol açtığını belirterek, sigara kaynaklı hastalık ve ölümlerin önlenebilir olduğunu ifade etti. Dünyada yaklaşık 1.3 milyar, Türkiye'de ise yaklaşık 15 milyon kişinin sigara kullandığına dikkat çeken Çankaya, her yıl dünya genelinde 600 bin, Türkiye'de ise 100 bin kişinin tütün kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğini söyledi. Ayrıca, sigaranın sadece içenleri değil, çevresindekileri de etkilediğini vurguladı.
Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, sigarayla mücadelenin sadece ceza kesmekle sınırlı olmadığını belirterek, sigara yasağının toplum sağlığı açısından önemli bir sorumluluk olduğunu ifade etti. İçyer, bireysel iradenin yanı sıra toplumsal mücadele gerektiğini de sözlerine ekledi. Etkinlikte, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzman Doktoru Nurhan Döner Aktaş'ın konseri sonrasında, Yakutiye Güzel Sanatlar Lisesi ve Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden öğrencilerin sigara zararlarını anlatan resim sergileri açıldı. Protokol üyeleri, kurulan stantlarda karbonmonoksit ölçüm cihazlarına üfleyerek vücutlarındaki karbonmonoksit değerlerini öğrenme fırsatı buldu. Ayrıca sigara yasağına duyarlılık gösteren işletmeler ve sigarayı bırakan vatandaşlara ödüller verildi.
Kaynak: Mersin Haber + IHA