Eskişehir'de, "Efsanelerden Görsellere Bir Yolculuk" projesi çerçevesinde açılan sergi, sözlü kültürü sanatla birleştiriyor. Proje yürütücüsü Prof. Dr. Güldane Araz Ay, efsanelerin bir toplumun geçmişi ile bugünü arasında bir köprü kurduğunu belirtti. Bu sergi ile, efsanelerin sanat dili aracılığıyla yeniden yorumlandığını ifade etti.
Kitabın yazarlarından Prof. Dr. Zülfikar Bayraktar, Eskişehir'in zengin sözlü mirasının büyük ölçüde sözlü anlatımla aktarıldığını vurguladı. Bu tür projelerin, bu mirası kalıcı hale getirdiğini söyledi. Hazal Aslan ise her efsanenin içinde yaşandığı coğrafyanın ruhunu taşıdığını belirterek, serginin bu ruhu renklerle ve figürlerle yeniden canlandırdığını ifade etti.
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Duygu Kahraman, efsanelerin bir toplumun inançlarını, değerlerini ve yaşam biçimini yansıttığını dile getirdi. Eskişehir'in tarihi ve kültürel mirasını efsaneler üzerinden sanatsal bir bakışla yorumlayan projenin, kültürel mirasın korunması adına önemli bir adım olduğunu belirtti.
Sergi, 9 Kasım 2025 tarihine kadar Atilla Özer Karikatür Evi'nde ziyaret edilebilecek. Sergide, Eskişehir'in farklı bölgelerinden derlenen efsaneleri konu alan birçok tablo yer alıyor. Bu çalışma, yerel tarihe ilgi duyan herkesi büyülü bir yolculuğa davet ediyor. Proje, efsanelerin çağdaş sanat aracılığıyla yeniden yorumlanmasını sağlarken, hem akademik hem de sanatsal açıdan önemli bir köprü görevi üstleniyor.