Gaziantep’in Araban ilçesinde son günlerde etkili olan sağanak yağışlar, çiftçilere önemli bir destek sağladı. Kış ve bahar aylarında yaşanan yağışlar, Avrupa Birliği (AB) tarafından tescilli Araban sarımsağında rekolte ve kalite beklentisini artırdı. Çiftçiler, bu durumun kendilerine büyük bir umut verdiğini ifade ediyor.
Kuraklık endişelerinin ortadan kalkmasının ardından, yaklaşık 50 bin dönüm alanda ekili sarımsak için yüksek verim umudu oluştu. Kendine özgü aroması, lezzeti ve geniş dişleriyle tanınan Araban sarımsağı, yerel halk tarafından "beyaz altın" olarak adlandırılıyor. Türkiye’de sarımsak üretiminin yüzde 25’inin yapıldığı bu ilçede, yağışların istediği düzeyde olması verim beklentilerini önemli ölçüde artırdı. Hasat öncesi tarlalarda gözle görülür bir gelişim yaşandığı belirtiliyor. Çiftçiler, yağışların toprağın nem dengesini sağladığını ve sarımsakların daha sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olduğunu aktarıyor. Üreticiler, sarımsak başlarının dolgunlaştığını ifade ederken, bu yıl rekoltenin geçen yıllara göre daha yüksek olmasını bekliyor.
Üreticiler Hasat için Hazırlık Yapıyor
Yeşil sarımsak hasadının sezonunun başlamasına sayılı günler kala tarlalarda hareketlilik artmaya başladı. Üreticiler, bir yandan ürünlerini kontrol ederken diğer yandan da hasat hazırlıklarına devam ediyor. Araban Ziraat Odası ve Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Altun, çiftçilerin yağışlar sonrası yoğun bir şekilde ilaçlama yaptığını ve üretimde kaliteyi artırmaya çalıştığını belirtti. Altun, bu yıl yağışların bol olmasıyla birlikte Araban sarımsağının kalitesinin artacağını ifade etti. Çiftçiler, kuraklık nedeniyle yaşanan karamsarlığın yerini umutlu bir havanın aldığını dile getiriyor.
Rekolte Beklentisi Yüksek
Hasat dönemi yaklaşırken, 30 bin dönüm arazi üzerine ekili sarımsağın bulunduğunu belirten Altun, rekoltenin beklenenden yüksek olacağını söyledi. "Hasadımız yaklaştı. 1 ay içinde yeşil sarımsak hasadı yapacağız. Mayısın 15’inde normal sofralık sarımsak hasadına başlayacağız. Bu yıl hasadın bol olmasını bekliyoruz" dedi. Altun, sarımsak üretiminin artırılabilmesi için ithal sarımsağın getirilmemesi gerektiğini de vurguladı. "Araban’da Türkiye’ye yetecek kadar sarımsak var. İthal mal geldiği takdirde çiftçilerimiz zor durumda kalıyor" dedi.
Yüksek Verim Umudu
Çiftçi Şemsettin Girişmez ise, yağışların ardından ilaçlama işlemlerine başladıklarını ve bu yıl yüksek verim beklediklerini ifade etti. Girişmez, "Yağışlar çok güzel geçti. Biz de ektiğimiz ürünleri ilaçlamaya başladık. Rekolteyi yüksek bekliyoruz" dedi. Çiftçiler, bu yıl hem kalite hem de miktar açısından olumlu bir sezon geçirileceğine inanıyor.
