Gaziantep Araban'da Su Yönetimi İçin Çözüm Önerileri Gündeme Geldi

Gaziantep Araban Ziraat Odası ve Sarımsak Üretici Birliği Başkanı Hasan Altun, su yönetiminin siyasetten bağımsız, akılcı bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı. Altun, sulu tarım için modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Gaziantep Araban'da Su Yönetimi İçin Çözüm Önerileri Gündeme Geldi
Gaziantep Araban Ziraat Odası ve Sarımsak Üretici Birliği Başkanı Hasan Altun, su yönetiminin siyasetten bağımsız, akılcı bir şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı. Altun, sulu tarım için modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.
Google News'te Abone Ol

Gaziantep Araban Ziraat Odası ve Sarımsak Üretici Birliği Başkanı Hasan Altun, su üretimine yönelik acil çözümler gerektiğini ifade etti. Altun, "Sulu tarım uygulamalarının hayata geçirilmesi için somut adımlar atılmalı. Modern sulama sistemlerinin, damla ve yağmurlama yöntemlerinin tüm ovaya yayılması kritik önem taşıyor. Devlet, çiftçiye değil, su tasarrufuna destek vermeli. Ayrıca, küçük ölçekli göletler ve geri kazanım tesisleri kurulmalı, Araban'ın dereleri ile regülasyon alanları yeniden canlandırılmalıdır. Atık su arıtılarak tarıma kazandırılmalı ve üreticilere bu konuda eğitimler verilmelidir. Her çiftçi 'su bilinci' eğitiminden geçmeli, suyu koruyan üreticilere prim, israf edenlere yaptırım uygulanmalıdır. Bu bağlamda, bölgesel bir su konseyi kurulmalı ve çiftçi, ziraat mühendisi, belediye ve oda temsilcileriyle birlikte Araban’ın su geleceği ortak akılla yönetilmelidir" dedi.

Fırat Nehri'nin Önemi

Altun, "Fırat Nehri yanı başımızda, ancak Göksu-Araban projesi hala çözüme kavuşturulmadı. Ovada üretici hâlâ suya muhtaç. Bu durum büyük bir ihmalkarlık olarak değerlendirilmeli. Yıllardır 'su geliyor' denmesine rağmen, gelen tek şey susuzluk olmuştur. Fırat’ın bereketini Araban’a taşımak artık bir lütuf değil, bir zorunluluktur. Çözüm bellidir; Göksu-Araban projesi suyu Araban’a ulaştırmalıyken, modern sulama sistemleri de desteklenmelidir. Su yönetimi, siyasetten bağımsız olarak çiftçinin aklıyla yönetilmelidir. Araban’ın toprağı hâlâ bereketli bir yapıya sahiptir, ancak bu bereket lafla değil, su ile korunmalıdır. Fırat artık Araban’ı görmelidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin