Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Fatma Duran, çocukluğunda yaşadığı okuma yazma öğrenme fırsatını 58 yıl sonra, Hasan Celal Güzel Gençlik Merkezi'nde katıldığı okuma yazma kursuyla elde etti. Okuma-yazma bilmediği için sürekli yanlış otobüse binen Duran, bu sorunu aşmak ve günlük yaşamını kolaylaştırmak amacıyla kursa katılmaya karar verdi. Duran, çocukluk hayali olan okuma yazmayı öğrenmek için 3 hafta gibi kısa bir sürede eğitmen Tülay Balaban'dan ders aldı.
Duran, okuma yazma öğrenmenin mutluluğunu yaşarken, bu süreçte kursa katılan diğer kadınlara da örnek oldu. Sürekli yanlış otobüse binmekten sıkıldığı için bu eğitim ona büyük bir fırsat sundu. Kendisi, "Bir harf bilsem bile bana faydası var" diyerek okuma yazma öğrenmenin önemini vurguladı. Duran, yaşadığı zorlukları dile getirirken, "Dolmuşa bineceğim ama hangisine bineceğimi bilmiyorum. Gideceğim yere gidemiyorum" ifadelerini kullandı.
Fatma Duran, yıllar sonra okuma yazma öğrenmenin mutluluğunu paylaşarak, "Köyde oturuyorduk, okula gidemiyorduk. Şimdi imkan varken okuma yazmaya geldim. Çok şükür öğreniyorum" dedi. Kurs eğitmeni Tülay Balaban ise, "Yaşları büyük olan kadınlarımıza okuma yazma öğretmek bizim için gurur verici. Fatma teyze de bu konuda çok azimli" şeklinde konuştu. Duran’ın bu çabası, hem kendisi hem de diğer kadınlar için ilham kaynağı oldu.