Gaziantep'te 80 Yıldır Kilim Dokuyan Yaşar Erbil, Geleneksel Yöntemlerle Gelecek Kuşaklara Aktarıyor.

Gaziantep'te 88 yaşındaki Yaşar Erbil, 80 yıldır geleneksel yöntemlerle Antep kilimi dokuyor. Çocuk yaşta öğrenmeye başladığı mesleği, sağlığı elverdiği sürece sürdürmeyi hedefliyor.

Gaziantep'te 80 Yıldır Kilim Dokuyan Yaşar Erbil, Geleneksel Yöntemlerle Gelecek Kuşaklara Aktarıyor.
Gaziantep'te 88 yaşındaki Yaşar Erbil, 80 yıldır geleneksel yöntemlerle Antep kilimi dokuyor. Çocuk yaşta öğrenmeye başladığı mesleği, sağlığı elverdiği sürece sürdürmeyi hedefliyor.

Gaziantep'te 8 yaşında babasından kilim dokumayı öğrenen Yaşar Erbil, 88 yaşında olmasına rağmen hala geleneksel yöntemlerle Antep kilimlerini dokumaya devam ediyor. 80 yıldır süregelen bu meslek, onun için sadece bir iş değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi haline geldi. İlginç bir şekilde, ilkokul 5. sınıftan mezun olduktan sonra babasının tahta tezgahının başına geçen Erbil, günümüzde kilim dokuma ustalarının azalmasına rağmen bu geleneği yaşatmaya kararlıdır.

Kendine Ait Bir Dükkanı Var

Şahinbey ilçesinin Suyabatmaz Mahallesi'nde, tarihi Antep evlerinin bulunduğu bir bölgede yer alan 6 metrekarelik dükkanında her gün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte işe koyulan Erbil, asırlık tezgahının başında kilim dokumaya devam ediyor. Yıllar içinde edindiği bilgi ve deneyimle, hem babasından öğrendiği hem de kendi tasarımlarıyla oluşturduğu kilimleri, yurt içinde ve yurt dışında satışa sunuyor. Ürettiği kilimlerin her biri, bin bir emek ve özveriyle dokunuyor.

Mesleğin Son Temsilcisi

Yaşar Erbil, Gaziantep’te kilim dokuma mesleğinin son temsilcilerinden biri olduğunu ifade ediyor. Antep kilimini babasından öğrenmiş olan Erbil, doğup büyüdüğü mahallede geçim kaynağının yalnızca kilim dokuma olduğunu belirtiyor. "1960 yılından sonra kendi iş yerimi açtım," diyen Erbil, mesleğine olan tutkusunu her zaman koruduğunu aktarıyor.

Geçmişin İzleri

Erbil, geçmişteki ustaları ve kendi deneyimlerini anlatarak, "O yıllarda makineleşme başladığında mesleğimizin biteceği belliydi. Ancak ben, her ne olursa olsun bu mesleği sürdürmeye kararlıyım," şeklinde konuştu. Gaziantep’in en iyi kilim ustalarından birinin oğlu olan Erbil, babasının yanında öğrendiği teknikleri hala uygulayarak, geleneksel yöntemleri yaşatmaya çalışıyor.

Yalnız Usta

Erbil, günümüzde Gaziantep’te kilim dokuyan tek kişi olduğunu ifade ediyor ve "Benden başka kilim dokuyan kalmadı. Çıraklık dönemimizde 9-10 bin tane tezgah vardı; fakat makineleşme ile bu meslek yok olmaya yüz tuttu," diyor. İlerleyen yaşına rağmen, ürettiği el emeği göz nuru kilimleri satarak hem geçimini sağlıyor hem de Antep kilimlerini yaşatmaya devam ediyor. Erbil, bu geleneğin yok olmaması için mücadele edeceğini vurgulayarak, tezgah başındaki çalışmalarına son hızla devam ediyor.

Kaynak: Mersin Haber + IHA

İlgili Haberler


Mersin Haber ,Mersin